Home

Nieuws 656 x bekeken 2 reacties

'Geen bufferzone langs Groningse grens'

Groningen - De Duitse deelstaat Nedersaksen gaat niet in op het idee van het Groningse provinciebestuur om een bufferzone langs de grens in te stellen waarin geen grootschalige (intensieve) veehouderijbedrijven zouden mogen komen.

Het provinciebestuur had in januari naar aanleiding van plannen en voornemens voor de bouw van enkele grootschalige intensieve veehouderijbedrijven vlak bij de Gronings Duitse grens een brief gestuurd naar de landesregering van Nedersaksen, waarin zij het idee opperde een bufferzone langs de grens in te stellen.

In zijn antwoord op de Groningse brief zegt de pas aangetreden minister van landbouw Christian Meyer van Nedersaksen dat er wettelijk geen mogelijkheid is om een bufferzone in te stellen. Wel wijst de minister er op dat Nedersaksen maatregelen heeft genomen om de intensieve veehouderij aan banden te leggen. Zo heeft de deelstaatregering afvoerluchtreiniging verplicht gesteld. Op Duits federaal niveau spant de minister zich in om te regelen dat er omvangsgrenzen worden ingesteld voor intensieve veehouderijbedrijven. "Doel is om vergunningen voor nieuwe stallen te koppelen aan de aanwezigheid van eigen voerarealen en de mogelijkheid van mestverwerking", aldus de minister. Verder zegt de minister open te staan voor nauwe samenwerking met de Nederlandse overheden.

Laatste reacties

  • trijnie

    Die Duitsers zijn zo gek nog niet, alles tegen de grens aan inclusief de windmolens.
    Er is maar één antwoord aan deze kant ook alles tegen de grens aan inclusief de windmolens. Clusteren van beesten, voer en mest is beter dan hier en daar in het landschap. Totdat de 'pleuris' uitbreekt, maar dan kan 'de hele wereld' meteen niet zo goed toezien hoe de ellende in z'n werk gaat.

  • trijnie

    Die Duitsers zijn zo gek nog niet, alles tegen de grens aan inclusief de windmolens.
    Er is maar één antwoord aan deze kant ook alles tegen de grens aan inclusief de windmolens. Clusteren van beesten, voer en mest is beter dan hier en daar in het landschap. Totdat de 'pleuris' uitbreekt, maar dan kan 'de hele wereld' meteen niet zo goed toezien hoe de ellende in z'n werk gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.