Home

Nieuws 537 x bekeken

Franse boerenvoorman Lemétayer overleden

La Méziere – De Franse boerenvoorman Jean-Michel Lemétayer is woensdagavond in zijn woonplaats La Méziere overleden aan een hartaanval.

Lemétayer (62) was van 2001 tot 2010 voorzitter van de overkoepelende boerenbond FNSEA na daarvoor al vele jaren de bond van jonge boeren Jeunes Agriculteurs geleid te hebben. Tijdens zijn bewind bij de FNSEA was hij ook enige tijd voorzitter van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca. Op dit moment gaf hij leiding aan Sopexa, de exportorganisatie voor Franse voeding en dranken,.

Als boerenvoorman kwam Lemétayer voortdurend nadrukkelijk en uitgesproken op voor de belangen van ‘zijn’ Franse boeren. Lemétayer, die zelf altijd vee heeft gehouden op de boerderij waar hij ook geboren was, onderhield daartoe goede persoonlijke contacten met een reeks presidenten en premiers en was ook altijd kind aan huis bij de minister van landbouw van dat moment. De huidige bewindsman Le Foll en voorgangers als Le Maire en Barnier hebben ook hun medeleven betuigd terwijl er eveneens een condoleance kwam van president François Hollande zelf. "Er is een grote boerenleider heen gegaan", aldus Xavier Beulin die Lemétayer drie jaar geleden bij de FNSEA opvolgde.

Of registreer je om te kunnen reageren.