Home

Nieuws 929 x bekeken 11 reacties

Franse actiedag tegen wolvenplaag

Langogne – De regionale boerenbond FDSEA organiseert vrijdag in het bergendepartement Lozère een manifestatie tegen de voortdurende aanvallen van wolven tegen de schaapskuddes.

De veehouders komen met hun schapen en koeien met een stoet tractoren naar Langogne om daar een optocht te houden waaraan ook jagersbond Fédération des Chasseur meedoet.

De problematiek rond de wolven staat zeker in Lozère, het minst bevolkte departement van Frankrijk aan de rand van de Alpen, al maanden centraal. Dat is vooral het geval nadat prefet Cayrel, het hoofd van het departement, opmerkte dat Franse jagers kennelijk niet in staat zijn de wolven te bedwingen. ‘’We kunnen beter jagers uit de Verenigde Staten of uit het oosten van Europa vragen hier naar toe te komen,’’ aldus  Cayrel. De FDSEA vindt ook dat alle pogingen om de wolf te bestrijden tot nu toe weinig hebben uitgehaald. ‘’Het blijft een dagelijkse bedreiging voor de veehouders. De boeren zijn gewoon niet in staat om hun kuddes tegen de voortdurende aanvallen te beschermen.’’

Maar de jagers stellen op hun beurt "dat buitenlanders ons gebied niet kennen". De overheid wil hun nu een speciale opleiding laten geven door het leger, dat toevallig in Lozère een groot trainingsterrein heeft. Bovendien worden de jagers met nachtkijkers uitgerust om ze ‘s nachts dicht bij de kuddes te laten bivakkeren. "Er is niet één juiste methode om de wolven aan te pakken",  denkt Cayrel, die schat dat er in en rond zijn gebied zes hordes wolven rond trekken.

Laatste reacties

 • Geen jacht meer

  De wolf: geweldig. Kent slechts 1 vijand: de dierendoodschietende jager.

 • jordi 1455

  NL kan een voorbeeld aan de Fransen nemen.

 • boerrick

  Sommige mensen snap ik echt niet, zal me niks verbazen als er staat, wolf verslint groep mensen, dat er dan nog steeds iemand roept, Jeh de wolf, vooral niet schieten.

 • bankivahoen

  Stel je voor dat de wolf GEEN vijand had, wat dan gjm@ ?? Drs P zong er al eens over, je moet er niet aan denken dat dat waarheid wordt!

 • somporn

  Geen jacht meer,met al die onbenullige opmerkingen heb jij wel meer dan 1 vijand,als je zo door gaat.

 • J@gertje

  @Jordi 1455,
  Ik moet je gelijk geven.
  Franse boeren staan er al jaren om bekend dat ze zich de kaas niet van het brood laten eten.
  Als er niet naar hen geluisterd wordt gooien ze desnoods gewoon de hele economie plat om hun eisen kracht bij te zetten.
  De Nederlandse boeren kunnen hier een voorbeeld aan nemen.
  Ze moeten zich beter organiseren en het achterste van hun tong laten zien.
  Keer, om te beginnen, LTO Nederland nu eindelijk eens massaal de rug toe, de tijd van pappen en nathouden is voorbij.

 • jordi 1455

  J@gertje met jou ben ik het ook eens, we moeten een vereniging op richten met de naam het boerenverzet of de vrije boeren. maar we moeten wel een goede voorman hebben, maar wie?

 • J@gertje

  Jordi,
  Ik denk dat een een voorman moeten zoeken bij de NMV of de NAV.
  Verder zouden zowel Gert-Jan Oplaat als Henk Bleker hier heel goede dingen kunnen doen.

 • Mozes

  J@gertje en Jordi, echte belangenbehartiging bestaat uit lobbyen achter de schermen VOORDAT besluiten genomen worden. Kabaal maken achteraf levert weinig op en veroorzaakt een slecht imago.
  LTO heeft twee vaste lobbyisten in Brussel en ook in Den Haag is men intensief aanwezig. Er zijn echter ook andere groepen die intensief lobbyen in een andere richting dan LTO wil. Het is dus een voortdurend gevecht om de juiste mensen te overtuigen tegen de invloed van anderen in. Deze inspanning zie je niet en hoor je niet en daarom denken sommigen dat LTO niets doet.

 • jordi 1455

  @Mozes, de LTO belangenbehartiger? laat ons niet lachen dankzij de LTO is die Nitraatrichtlijn en PAS er gekomen, als het aan ons lag niet. De LTO heeft ons alleen extra kosten bezorgt en dat willen we niet. Wij gaan over tot ludieke acties de tijd van wrijven pappen en nat houden is voorbij, door dat wrijven pappen en nat houden zitten we nog steeds met dat ganzen probleem.

 • jordi 1455

  Overigens is de LTO een op geld en macht beluste organisatie, dat werd duidelijk omdat ze niet met het grotere DDB wilde samenwerken als vervanging van de productschappen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.