Home

Nieuws 6 reacties

Farm Frites bezorgd over Egyptisch geweld

Caïro – Farm Frites volgt de recente uitbraak van geweld in Egypte “met zorg”. Vooralsnog blijft de Egyptische fabriek van de aardappelverwerker, waar circa 450 mensen werken, produceren.

Het bedrijf uit Oudenhoorn bemerkt spanningen onder het Egyptische personeel. De fabriek in Egypte maakt vooral frites voor McDonald’s in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en uit voorzorg heeft Farm Frites een fabriek in het Belgische Lommel aangepast conform de standaarden van McDonald’s, zodat voor productie kan worden uitgeweken.
Farm Frites is sinds 1988 actief in Egypte, maar werkt uitsluitend met lokaal personeel. Er zijn dus geen Nederlanders permanent voor Farm Frites in Egypte actief. Officieel is Farm Frites Egypt een joint venture met Nederlandse, Egyptische en Koeweiti inbreng. Het bedrijf heeft een verkoopkantoor in Heliopolis, een buitenwijk van de hoofdstad Caïro, waar het meeste geweld heeft plaatsgevonden. De fabriek bevind zich circa 70 km ten oosten van Caïro. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de onderneming politiek neutraal is.  
Veevoerbedrijf De Heus behoort ook tot een selecte groep bedrijven uit de agribusiness die in Egypte actief is, maar kan niet direct aangeven hoe de situatie het bedrijf raakt. In elk geval heeft De Heus met fabrieken in Ethiopië en Libië ervaring met werken in ingewikkelde situaties. De onderneming bestiert via de joint venture Koudijs Kapo op enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Alexandrië, vlakbij de Middellandse zee.
Op de graanmarkt wordt gespeculeerd of Egypte door de crisis nu juist meer zal importeren om rust te creëren, of minder vanwege problemen met logistiek of organisatie. Egypte is de grootste tarwe-importeur ter wereld. Het land kocht sinds 1 juli meer dan 1 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt voor ruim 250 miljoen dollar. Vanaf 1 februari had de handel naar Egypte stil gelegen.
Er was geen geld en Egypte kon ook eigen geteeld product gebruiken. Sinds het uitbreken van de onlusten begin juli begon Egypte weer met aankopen. De helft daarvan is geleverd door Roemenië en de rest door Oekraïne en Rusland. Franse tarwe is te duur voor Egypte, vanwege de hoge koers van de euro.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat betekent uitwijken naar de Belgische vestiging voor de West Europese aardappelmarkt?

 • geen boer

  het leger heeft in ieder geval de brandstof en tarwe voorraden weer aangevuld, deze waren onder Mursi tot onhoudbare laagten gedaald. De regering van Mursi was op vrijwel alle gebieden totaal incompetent, maar de huidige 'oplossing' doet de zaak ook geen goed. Wanneer de zaak nog verder uit de hand loopt dat vallen inderdaad fabrieken stil doordat iedereen zijn post verlaat, net als tijdens de revolutie. Zo ver is het nog niet, maar er is een levensgroot risico op verdere escalatie. Mijn persoonlijke gok is dat de geest met moeite weer in de fles gebracht wordt, maar de moslimbroeders hebben niks meer te verliezen en willen het land verlammen.

 • agratax2

  geen boer. Moslimbroedes willen het land niet verlammen! Ze willen de macht en daarna een wet anno 1500 installeren. Deze geloofsoorlog, gelijkende op de 80 jarige oorlog, is een geloofoorlog en die had gevoerd moeten worden met bijpassende wapens, lansen, sabels, musketten, en niet met rakketwerpers, AK 47 automatische snelvuurwapens om van erger maar te zwijgen. Ik wil maar zeggen een geloofsoorlog is iets uit het verleden, helaas bij onze Moslim broeders moet hij nog gestreden worden en moet de Renaissanse nog beginnen, als ze die daar ooit aan toe komen.

 • geen boer

  @3 je hebt gelijk maar hun eerste doel met die grote demonstraties is het land verlammen. De macht krijgen ze toch niet meer terug langs reguliere weg, dus hun enige optie is het via een totale meltdown proberen. Gelukkig zijn er niet zo veel wapens in omloop en blijft het leger intact dus een burgeroorlog a la Syrië zit er niet in. Vandaar dat ik denk dat, weliswaar met veel moeite, de extremistische geest wel weer terug in de fles gepropt wordt.

 • Mozes

  Ik denk dat in Egypte een 'oplossing' wordt gevonden als in Algerije.

  We zijn in het Westen verbaast over de vele doden, wreedheden en moordpartijen tijdens de Islamitische geloofsoorlogen in Syrië, Irak, Egypte en Afganistan. Maar beseft men wel hoeveel doden er zijn gevallen tijdens de Christelijke geloofsoorlogen? Tegelijk met de tachtigjarige oorlog in Nederland werd in Duitsland de Dertigjarige oorlog uitgevochten. Tijdens deze oorlog werd een derde deel van de Duitse bevolking omgebracht. Een deel tijdens gevechtshandelingen maar het grootste deel werd buiten gevechtshandelingen om gewoon vermoord. De Duitse bevolking bestond toen uit 18 miljoen mensen, 6 miljoen werden vermoord. De ironie wil dat er toen net zoveel Duitsers zijn vermoord dan tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Joden zijn vermoord.

  Als ze in de Islamitische wereld dit aantal doden willen evenaren hebben ze nog een heel eind te gaan.

 • aarthamstra1

  Nu begrijp ik ook je liefde voor ZLTO>//////Zo is dat Mozes, HEEEEL normaal is het dat dit in 2013 nog plaats vind .Hadden die stomme Christelijke zich in de vorige eeuwen maar moeten gedragen.
  Die achterlijke joden de eigen schuld .Ze moesten eens meer waardering tonen
  tegen over de DUITSERS ,

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.