Home

Nieuws 10 reacties

'Exportsectoren ondersteunen'

Den Haag - De Nederlandse overheid moet alles op alles zetten om exportsectoren zoals de land- en tuinbouw te ondersteunen. Dat vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in reactie op slechte economische cijfers.

“De tijd van onduidelijkheid over hoeveel en waarop bezuinigd wordt, moet nu maar eens voorbij zijn”, aldus de boerenvoorman. In de landbouw lijkt qua bezuinigingen niet veel meer mogelijk.
Volgens de laatste ramingen van het Centraal Planbureau krimpt de Nederlandse economie in 2013 met 1,25 procent, waar in juni werd gerekend op 1 procent krimp. De economische groei zal in 2014 met 0,75 procent dan weer een kwart procent kleiner zijn. De werkloosheid loopt op naar 9 procent terwijl het begrotingstekort op 3,9 procent van het bruto binnenlands product uitkomt. Gelukkig bestaan Duitsland en Frankrijk nog, verzucht Maat. De Duitse economie groeide het tweede kwartaal met 0,7 procent waar Frankrijk verraste met 0,5 procent groei. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse agribusiness.
“Hun succes wordt vroeg of laat ook ons succes, maar om daarvan te kunnen profiteren, moet Nederland wel een voordelig ondernemersklimaat handhaven, aldus Maat. “Er zijn al desastreuze maatregelen genomen zoals de verhoging van de assurantiebelasting en het afschaffen van de rode diesel, de rek is er wel uit." Maat is fel gekant tegen een verhoging van de btw en accijnzen. “Het piept en kraakt in plattelandsgemeenschappen aan de grens. De omzet vlucht de grens over. Meer lastenverhogingen leiden niet meer tot meer overheidsinkomsten.” Maat's betoog wordt ondersteund door bekende economen als Sylvester Eijffinger en Sweder van Wijnbergen.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt niet meer dan de eerder genoemde 6 miljard bezuinigingen te willen doorvoeren. De landbouw lijkt geen voor de hand liggend dossier om geld weg te halen. Het afgelopen jaar is het budget voor verduurzaming van de veehouderij flink teruggeschroefd en de regeling voor rode diesel afgeschaft; daar valt dus niet veel te halen.  Evenmin waarschijnlijk zijn nieuwe bezuinigingen op de toch al ingekrompen uitvoerende diensten van het departement. Na het recente paardenvleesschandaal is de capaciteit van vooral de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een politiek gevoelig punt.
Wel zijn bezuinigingen mogelijk op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), dat wordt gefinancierd uit de 200 miljoen extra die dit kabinet structureel voor natuur heeft uitgetrokken. Niet zonder reden heeft staatssecretaris Dijksma haar plannen hiervoor, die in concept klaar zijn en recent zijn uitgelekt, weer in de la gelegd. De SGP wil alvast helemaal geen bezuiniging op het landbouwdossier, aldus Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf:  “als we kijken naar wat er allemaal al is bezuinigd en wat er vanuit Europa nog op ons afkomt, dan is de landbouwbegroting voor ons een no-go; ik zal er alles aan doen om nieuwe bezuinigingen tegen te houden.”
Dijkgraaf maakt zich grote zorgen over de lastenverzwaringen voor de sector als gevolg van onder meer het schrappen van de rode diesel. “We broeden nog op plannen om daar iets aan te doen.” Wat Maat betreft komt de rode diesel ook weer op tafel. "Een slechte maatregel blijft een slechte maatregel." Jaco Geurts van het CDA: “onze economie drijft op de export, en de land- en tuinbouw hebben daar een groot aandeel in. Nieuwe bezuinigingen mogen daarom niet ten koste van de sector gaan. Aan het einde van het zomerreces komt de CDA-fractie bijeen en zullen we met elkaar bespreken wat onze inzet richting Prinsjesdag wordt.”

Laatste reacties

 • farmer135

  de overheid is vooral goed in het verzinnen van nieuwe lastenverzwaringen en regelgeving.....

 • ikkethuis

  nou overheid, als de lonen in nederland zeker 30% hoger liggen als in omringende landen, zal het met export nog niet mee vallen om te concureren tegen produkti uit andere landen. Verder wijs ik op de 0 tolerantie op bepaalde organisme aan de grenzen met bv rusland, maar ook naar Engeland. Nederland zet in om de plagen biologisch te bestrijden, dat is goed, maar je kunt biologisch nooit een 100% doding krijgen. Het resultaat is dat om de haverklap prudukten afgekeurt worden of grenzen gesloten.Alternatieve chemische middelen zijn er bijna niet meer. Dit zijn zomaar 2 punten, maar ik kan er nog meer noemen die de export in de weg zitten. POLITIEK DOE HIER IETS AAN.

 • schoenmakers1

  is het niet dat de pelzen van de nertsen allemaal naar het buitenland gaan, hiermee geeft dus de overheid al aan dat ze het helemaal niks kan schelen dat er geen export is

 • info36

  Volgens topeconomen wereldwijd kan er in Nederland beter geen regering zijn dan dat er nu dit kabinet zit. Slechter als dit kabinet kan haast niet, ze doen net de verkeerde dingen zoals de zaak kapot bezuinigen. Nederland zit economisch in de onderste regionen van Europa. En Nederlanders willen niet aanpakken. Ook een zorgelijk feit. Dus Rutte : ga snel naar huis! Je kan er niets van.

 • W Geverink

  Het probleem met politici is dat de meesten nog nooit een dag in hun leven hebben gewerkt. Ze zijn op zijn zachtst uitgedrukt naief en onpraktisch.

 • Elevage

  wat simpele handelingen: verlagen van de BTW, verlagen van de belastingen (zodat mensen ook weer iets te besteden hebben) afschaffen van tig onnodige regels zodat er minder gecontroleerd hoef te worden, versoepeling van de ontslagvergunning, zodat ondernemers ook weer eens dúrven om iemand aan te nemen en al laatste een hele lange neus naar Brussel: eerst zelf de boel op de rit en dan zien we wel weer naar hen om!

 • info48

  De nieuwe cijfers bevestigen alleen maar dat dit kabinet geen visie en lef heeft, daardoor worden er adhoc steeds verkeerde keuze's gemaakt.
  De Agrarische sector is de enige 'groeisector', i.p.v. stimulering.....nee hoeft direct niet met veel extra geld......worden de faciliteiten die voor de export zo noodzakelijk zijn ordinair wegbezuinigd en/of overgeheveld naar onze onvolprezen ambtelijke apparaten, zoals de productschappen( speelden bij de export een belangrijke ondersteunende rol) Kamers van Koophandel idem dito.
  De miljarden die jaarlijks besteed worden aan ICT op de ministeries en overheids instellingen, de miljarden die aan 'nieuwe NATUUR' uitgegeven wordt blijven de 'noodzakelijke 'keuze's van deze'regering'
  Regeren was toch ooit eens vooruitzien?

 • sjaak van der linden

  mee eens alles op alles zetten om meer te exporteren, dan wordt de Nederlandse kas gevuld anders nooit.
  Land en tuinbouw goed voor 65% van onze export, dus voor iedere burger wordt 65% van het salaris betaald vanuit de land en tuinbouw. Wrijf dat maar eens onder de neus van onze bevolking, dan worden we stil om steeds de regels weer strenger te maken
  Sjaak van der Linden Boxmeer

 • gjh

  elbert dijkgraaf wat een verstandige taal van je en probeer de rode diesel weer op tafel te krijgen je word schijtziek van alle flauwekul regels doe er iets aan MAAT heeft zijn kans voorbij laten gaan en probeert nu iets recht te krijgen wat die moetwillig krom gemaakt heeft.
  Dijkgraaf we hebben veel respect voor je

 • alco1

  Nertsen verbod van tafel.
  Veel natuur weer landbouwgrond laten worden om export producten te verbouwen.
  Ook mensen met een uitkering er iets voor laten doen, ook om zo de stroom buitenlanders die werk en geld meenemen.
  Land op maat bemesten waardoor er niet allerlei restauratie voeders geimporteerd hoeven te worden.
  en ga zo maar door.
  Economie is niets anders dan balans in de geldstroom Binnen/Buiten-Land. Alleen maatregelen die dat voordeel geven hebben nut

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.