Home

Nieuws 2699 x bekeken 9 reactieslaatste update:2 sep 2013

Export agrarisch product stijgt sterk

Den Haag – De export van agrarische producten is in het eerste halfjaar van 2013 gestegen naar 39,5 miljard euro. Dat is 7,4 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2012.

Den Haag – De export van agrarische producten is in het eerste halfjaar van 2013 gestegen naar 39,5 miljard euro. Dat is 7,4 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2012. De totale export van goederen daalde met 0,2 procent naar 215 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De export van groente en fruit steeg absoluut met 803 miljoen euro (plus 12,4 procent), de export van veevoeders steeg met bijna 26 procent naar 2,6 miljard. De export van levende dieren steeg 14,8 procent naar 1,1 miljard, graan en graanproducten steeg 14,4 procent naar 1,1 miljard. Voor zuivel en eieren was de stijging met 6,9 procent iets lager en kwam uit op 3,7 miljard.

De import van agrarische producten steeg met 5,1 procent naar ruim 26 miljard. Vooral de invoer van veevoeders (plus 18,6 procent) en granen en graanproducten (plus 17 procent) was hoger. De invoerwaarde van zuivel en eieren steeg met 8,6 procent naar 1,8 miljard. De totale goedereninvoer daalde daarentegen, met 1,1 procent naar 191,5 miljard. Per saldo verbeterde de handelsbalans(export min import) van agrarische producten met 12 procent naar 13,4 miljard. Voor alle goederen was de handelsbalans 23,5 miljard positief, een verbetering van 8,3 procent.
De export naar de belangrijkste agrarische handelspartner Duitsland steeg met bijna 800 miljoen euro naar 10,6 miljard. De import uit Duitsland steeg ook, met 7,8 procent naar 4,9 miljard. Het agrarische exportoverschot met Duitsland bedroeg 5,7 miljard, ruim 400 miljoen meer dan een jaar eerder.
Volgens LTO Nederland tonen de cijfers aan dat boeren en tuinders als geen ander werken om de Nederlandse economie uit de crisis te trekken. Voorzitter Albert Jan Maat noemt het essentieel om een sector die sterk is ook sterk te houden: “Mijn boodschap aan politiek Den Haag is: handen af van de exportkampioenen.” ANP/Boerderij

ANP/Boerderij

Laatste reacties

 • somporn

  En dan nog is men niet overtuigd van de kracht van de agrarische sector en het belang er van,Den Haag wordt eens wakker.
  Geef een impuls ipv de sector de sector in NL de nek om te draaien.

 • groot7731

  Wat is de meerwaarde wanneer je onder kostprijs exporteert, vb. varkens en eieren

 • pensboer

  Export agrarische producten gestegen, maar de boer en tuinder wordt er niet beter van. LTO moest toch beter weten, dat de boeren Nederland niet zullen redden uit de crisis en zeker de eigen sector niet. De tomatenkweker krijgt momenteel 7 eurocent voor 1 kg. tomaten. De kostprijs is 40 eurocent en de consument betaalt €1,80 per kg. Het is nog slechter dan in de Ehec-crisis. Een rechtvaardig land-en tuinbouwbeleid komt op voor de gemiddelde boerengezinnen met een gemiddeld bedrijf, en dat wil de boer en tuinder ook. Kijk deze week naar de SP-enquete : De boer aan het woord. De boer en tuinder wil in de keten een kostendekkende prijs ontvangen en niet voor goedkope export produceren en nog grootschaliger en goedkoper en zorgen voor alleen deviezen in onze overheidspot. Het is nu tijd voor een ommekeer in denken! LTO, kom op voor boer en tuinder en laat ze niet failliet gaan.
  Riky Schut-Hakvoort
  ex-boerin

 • zanden

  De heer Maat moet wel eerst even de doorvoer en de productie gebaseerd op buitenlandse grondstoffen (zoals veevoer) er van af trekken. Dat is wel zo eerlijk voor een juist beeld.

 • gerjan slingenbergh

  Maat van de LTO houdt ons voor de gek. Bloemen die uit Israël worden ingevoerd en vervolgens worden ge-exporteerd tellen ook mee in deze berekening. Ik denk dat het einde van de LTO snel nadert.

 • trijnie

  Bij een bepaalde firma bloembollen besteld. Duurde erg lang voor ze kwamen. Maar eens gebeld. Wat bleek, bloembollen hier in nederland gekweekt worden eerst naar Engeland verstuurd en vandaar naar de klanten in nederland teruggestuurd. En in dit traject was iets misgegaan.
  Ik heb toch maar een andere bollenkweker opgezocht.

 • Frenske

  Ben het volledig met zanden eens.

 • agratax2

  Gerjan. Als we nu ook nog bedenken, dat de toegevoegde waarde in de vorm van arbeid via arbeidsmigranten wordt geimporteerd, kunnen w eons voorstellen hoe hoog de kostenpost aan 'Inkoop' is voor de BV Nederland. Er zou anzienlijk meer verdient worden door Nederland als onze (zielige) werkzoekenden eens stopten met zinloos solliciteren, maar aan de salg zouden gaan binnen de agrarische- en voedingssector.

 • alco1

  @agratax. Voor welk loon?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.