Home

Nieuws 994 x bekeken 1 reactie

Europese Elstar-oogst laagste in tien jaar

Praag - De Europese Elstar-oogst is 337.000 ton. Dat is 13 procent lager dan het gemiddelde van de jaren 2010 tot en met 2012. Dat bleek op het Europese Prognosfruitcongres in Praag.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is redelijk optimistisch over het afzetperspectief van zowel appels en peren, meldt Groenten & Fruit op zijn website.

Ook de Jonagold-oogst is namelijk lager (6 procent) dan vorig jaar. De productie is lager in Nederland, Duitsland en België. Polen wordt niet genoemd als productieland met lagere productie. De productie uit Polen heeft Nederlandse telers de laatste jaren op steeds meer markten in de weg gezeten.
Bij peren is het beste vooruitzicht voor Doyenné du Comice. Hier is de productie de één na laagste van de laatste tien jaar. Dat biedt perspectief voor een goede afzet. Het grootste perenras Conference komt met 794.000 ton precies uit tussen de topoogst van 2011 en de kleine oogst van 2012. Wel is er aanzienlijk meer Abate Fetel (20 procent meer dan vorig jaar) waardoor de Nederlandse Conference meer Europese concurrentie zal ondervinden. Toch ziet de NFO wel degelijk perspectief voor Conference dit jaar.

Eén reactie

  • ed12345

    Komende uit een fruitelersfamilie ,vergeet ik nooit de uitspraak van mijn oom zo'n dertig jaar terug: die nieuwe soorten ze smaken allemaal bijna het zelfde en ze lijken op een Jonathan: natuurlijk de uitgesproken verschillen zoals Goudreinet en Cox zijn er niet meer

Of registreer je om te kunnen reageren.