Home

Nieuws 1980 x bekeken 7 reacties

Dijksma: EU moet komen met visie op gezinsbedrijf

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil dat de Europese Commissie met een visie op de toekomst van het gezinsbedrijf komt. Zelf acht zij toegang tot kennis, grond en krediet de belangrijkste voorwaarden voor de continuïteit van agrarische familiebedrijven, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 9 en 10 september vergaderen de EU-landbouwministers in de Litouwse hoofdstad Vilnius over gezinsbedrijven in de agrarische sector. Litouwen, momenteel voorzitter van de raad van bewindslieden, heeft dit onderwerp op de agenda gezet, omdat het gaat om de ‘dominante ondernemingsvorm in de Europese landbouw’ en gezinsbedrijven bovendien ‘bijdragen aan de sociale cohesie van het platteland, het landschap onderhouden en deel uitmaken van de culturele identiteit’.

Dijksma ondersteunt die visie, zo blijk uit haar brief. Zij benadrukt dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid al een aantal voorzieningen telt, die gezinsbedrijven moeten versterken. Niettemin wil zij dat de Europese Commissie een plan voor de lange termijn ontwikkelt. Het is nog onduidelijk of het dagelijks bestuur van de Europese Unie gehoor geeft aan die oproep.

Laatste reacties

 • pensboer

  Jaar 2014: VN-jaar voor het gezinsbedrijf!
  Onze staatssecretaris Dijksma begint te begrijpen wat er wereldwijd aan de hand is met agrarische gezinsbedrijven en het platteland.
  Meer dan 30 jaar kom ik met andere boeren en boerinnen op voor een rechtvaardig inkomen voor het gezinsbedrijf, en proberen we uit te leggen wat de kracht is van deze bedrijven. Maar de tegenwerking is groot geweest, misschien nu toch een doorbraak?
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin
  voorheen secretaris Steunpunt Landelijke Boerinnen Belangen
  lid Platform aarde Boer Consument e.a.

 • Albert Kuyerhuis

  Ben ik alleen wantrouwend?

  Overal waar de VN een vinger insteekt heerst besluiteloosheid en wanorde vanwege de structurele wandrocht van de organisatie. De veto's schieten menig acceptabel idee af vanwege tegenstrijdige nationale belangen. Boer pas op je kippen.

  Tante Dijksma wil beslist niet achterblijven.

  De beste visie op het bedrijfsleven is minder regels, afschaffing van tegenstrijdige wetgeving en een lagere belastingdruk, dunkt me.

 • kleitokkers

  Zelf geen visie dus moet de eu dit maar weer oplossen.(verschuilen, geen verantwoording nemen, behalve als het om welzijn gaat, dan doet ze wel duidelijke uitspraken.)
  Wie van alle bewindslieden heeft wel een duidelijke visie

 • minasblunders1

  'Zelf acht zij de toegang tot kennis, grond en krediet de belangrijkste voorwaarden.....' Tja, die 'kennis' heeft er nu juist toe geleid dat men het gunstigst kan boeren met zo weinig mogelijk grond (mestwet). Dus waarom zouden boeren grond gaan kopen? Dit kost aan 3 kanten geld.

  Ze proberen daar in Den Haag steeds paniekeriger de grondprijs kunstmatig in de benen te houden. Gaat niet lukken!

 • drientje

  Ze kan wel denken dat toegang tot kennis, grond en krediet het gezinsbedrijf helpt, maar laat ze de realiteit eens onder ogen zien. In de varkenshouderij en de glastuinbouw is bv al meer dan helft geen gezinsbedrijf meer. En deze komt hier ook niet terug, terwijl er wel toegang tot kennis, grond en krediet is.
  Elk gezinsbedrijf moet zichzelf de spiegel voor houden voor wat z'n kansen zijn voor de toekomst, en die zou nog wel eens heel minder kunnen zijn dan wat Sharon suggereert.

 • aarthamstra1

  Als je voor het gezinsbedrijf kiest in plaats van de (MUTINATIONALS) van het monopolie spelletje ,Moet je het lef hebben DE SPELREGELS er op aan te passen. Zoals in een voetbalwedstrijd je niet buitenspel de bal mag ontvangen.
  Begin als regering met gelijke spelregels ( DAT WAS HET IDEE van Europa). Vrije wereldhandel vraagt gelijke spelregels .Voor elk artikel dat ons land inkomt /geproduceerd word moet de regering ,onze volks vertegenwoordigers zorgen dat het volgens de zelfde regels gespeeld is .Anders de rood.
  Maximaliseren,, niet toestaan dat er meer dan 11 spelers per wedstrijd mee doen. Nu heeft het ene elftal 11 en de ander 111 spelers op het veld. .Democratisch of niet beslist, zo kan je geen Familie elftal in het veld houden.
  Of je kiest er niet voor.Maar zeg het dan de familie bedrijven , Nu worden ze al zwaar benadeeld door oneerlijke belasting/milieu spelregels.
  De toekomst keuze zal zijn de multinational met de nu bestaande spelregels.

 • minasblunders1

  Jij snapt het, Aart Hamstra!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.