Home

Nieuws

Dagrecord hitte ruim gebroken

Wageningen - Het dagrecord op het gebied van warmte op 2 augustus wordt vrijdag ruim gebroken. Het record stond op 32 graden in De Bilt, maar vrijdag komt de temperatuur uit op rond de 36 graden. In Noord-Limburg wordt het met ongeveer 37 graden het warmst.

Dat zegt meteoroloog Wim Zikkenheimer van MeteoConsult in Wageningen. Hij denkt net als het KNMI dat de bewoners in de driehoek Deelen op de Veluwe, Eindhoven en het Noord-Limburgse Arcen het het warmst gaan krijgen. Het KNMI verwacht voor vrijdagmiddag temperaturen van tussen de 32 en ruim 36 graden. Aan de kust steekt dan al een verkoelende zeewind op.

Het hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten wordt bij lange na niet gehaald, stellen de weermannen. Die werd op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld in de Achterhoek en bedroeg 38,6 graden.

De voor Nederland extreme hitte duurt maar even, want al in de nacht van vrijdag op zaterdag worden onweersbuien verwacht, waarvoor het KNMI een waarschuwing heeft afgegeven. Er is volgens de woordvoerder nog geen aanleiding voor een weeralarm, maar de situatie wordt scherp in de gaten gehouden. In het weekeinde volgt 'ideaal zomerweer' van rond de 23 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.