Home

Nieuws

Coalitie akkoord over 6 miljard bezuiniging

Den Haag - De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten.

Het pakket wordt nu volgens de minister verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, 17 september, wordt gepresenteerd. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.

,,De klus is geklaard in die zin dat het pakket is samengesteld; dat gaan we nu netjes verwerken in de begroting en dan krijgt u op Prinsjesdag de resultaten'', zei Dijsselbloem. ,,Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen en een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland. Dit pakket is in totaal goed voor Nederland.''

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat de onderhandelingen ,,in een goede sfeer'' zijn verlopen. Hij is tevreden over de gemaakte afspraken, maar wilde niet op de inhoud ingaan. Naar verluidt leiden de kabinetsmaatregelen volgend jaar tot een gemiddeld koopkrachtverlies van circa 1 procent over de hele linie. ,,We leven in moeilijke tijden'', aldus Asscher.

Duidelijk was al dat het kabinet de lonen in de overheidssector, afgezien van die in de zorg, bevriest en dat de budgetten van de ministeries worden gekort. De belastingschijven worden niet aangepast voor de inflatie. Verder is er geld gevonden door verkwisting en fraude in de zorg te bestrijden en komt er nog een extra korting op de budgetten van departementen. Verder is het het kabinet van plan om het eenmalig fiscaal aantrekkelijk te maken geld uit stamrecht-bv's te halen.

Volgens De Telegraaf daalt de koopkracht volgend jaar ongeveer 1 procent. Lagere en hogere inkomens zouden zwaarder worden getroffen dan de middeninkomens. Volgens de krant mogen Nederlanders ook 100.000 ton belastingvrij schenken, mits het geld wordt gestoken in de eigen woning van de ontvanger. Dat kan in het verlagen van de hypotheekschuld, maar ook in investeringen of renovatie van het huis.

Het kabinet zet volgens De Telegraaf ook het mes in de toeslagen, die vervangen worden door een huishoudentoeslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.