Home

Nieuws 1 reactie

Cargill boekt fors meer winst ondanks droogte

Minneapolis – Cargill heeft het vierde kwartaal van haar gebroken boekjaar de nettowinst verzesvoudigd ten opzichte van een jaar eerder.

Over heel fiscaal 2013 is de winst bijna verdubbeld. Het Amerikaanse agriconcern, de grootste exporteur van graan uit de VS, profiteerde naar eigen zeggen van haar aanwezigheid op en unieke kennis over veel verschillende markten.
De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 483 miljoen dollar (361,5 miljoen euro), terwijl een jaar eerder 73 miljoen werd opgetekend. Vorig jaar was het vierde kwartaal voor Cargill dan ook het slechtste sinds twintig jaar. De onderneming werd toen geplaagd door extreem beweeglijke prijzen. Het bedrijf noteert voor het hele jaar een winst van 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro). De jaaromzet steeg 2 procent tot 136,7 miljard dollar (100 miljard euro), waarmee het tot de allergrootste bedrijven wereldwijd behoort.
De cijfers zijn opmerkelijk, want diverse concurrenten werden juist fors geraakt doordat aanhoudende droogte in Noord-Amerika de verhandelbare volumes in mais decimeerde. Prijzen schoten de lucht in maar concerns als ADM en Bunge konden niet voldoende graan opkopen om omzetten en winsten op peil te houden. Cargill profiteerde naar eigen zeggen van haar posities in landen waar juist recordoogsten werden genoteerd voor soja en mais, zoals met name Brazilië en Argentinië.
De divisie die mengvoer, premixen en speciaalvoer maakte, zag als één van de weinige tentakels van het Cargill-imperium de winstgevendheid dalen. De veestapels van de VS werden verkleind vanwege oplopende voerkosten. Het was een zwaar jaar voor de Noord-Amerikaanse “ranchers” die vleesrunderen en varkens houden, aldus topman David MacLennan. Cargill zetten een grote eigen rundvleesslachterij in Texas  op 'hold'.
MacLennan verwacht voor het lopende graanseizoen dat het drama van vorig jaar niet zal worden herhaald. De divisie die handelt in agrarische grondstoffen als granen, oliezaden, katoen en cacao droeg het meeste bij aan de winst. Cargill noemt in een verklaring de wereldwijde aanwezigheid, marktanalyse, logistieke expertise en risicomanagement die volgens het bedrijf de grote multinational een enorm voordeel opleveren. De divisie die voedingsingrediënten zoals enzymen en zoetstoffen maakt verbeterde ook de resultaten.
Cargill wil niet ingaan op de vraag of ze in de running is voor de cacaodivisie van ADM. Het bedrijf heeft wel voor 2,6 miljard dollar aan investeringen lopende, in veertien landen wereldwijd. Belangrijk is onder meer een pluimveeslachterij in de Chinese provincie Anhui, met een jaarlijkse slachtcapaciteit van 60 miljoen kippen. Cargill blijft optimistisch over een voorgestelde joint venture met ConAgra en CHS voor het opzetten van de grootste meelproducent wereldwijd. Het ministerie van justitie onderzoekt momenteel de deal.

Eén reactie

  • koestal

    Cargill heeft veel economische macht,ze handelen vaak over de rug van de hardwerkende boer

Of registreer je om te kunnen reageren.