Home

Nieuws 1268 x bekeken 2 reacties

CDA: sneller vergunning mestverwerking nodig

Den Haag – Het kabinet moet gemeenten en provincies helpen mestverwerkingsinstallaties sneller van de grond te krijgen. Volgens Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) verlopen vergunningstrajecten te traag.

Dat zegt hij in een reactie op de onlangs door staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) voorgestelde wijziging van de meststoffenwet. Die wet schrijft voor dat elk bedrijf dat meer mest produceert dan het op eigen grond kwijt kan een deel van dat overschot moet verwerken of exporteren. De nieuwe regels zouden op 1 januari volgend jaar van kracht moeten worden.

Het voorstel van Dijksma staat of valt met de beschikbare capaciteit voor mestverwerking, zegt Geurts. Hij wil daarom van Dijksma weten hoe zij denkt over de soms moeizame vergunningstrajecten. Ook vraagt hij haar lagere overheden te helpen met het vinden van geschikte locaties.

Mestverwerkingsspecialist Lambert Schuling van Countus Advies is niet zo bang voor een capaciteitstekort. Hij verwacht dat er komend jaar voldoende installaties staan om de vraag aan te kunnen. Voor 2015 geldt dat vooralsnog niet. Hij vermoedt dat veel initiatiefnemers pas de schop in de grond zetten als de wet is aangenomen; te vaak hebben voorlopers hun neus gestoten, aldus Schuling.

Geurts pleit daarnaast nog voor een aantal versoepelingen van het wetsvoorstel. Zo wil hij dat langdurige afzetcontracten tussen buren binnen een straal van 30 kilometer meetellen als afzet op het eigen bedrijf. Eerder heeft Dijksma al laten weten daar niets in te zien. Volgens haar moeten alle boeren meedoen. Ook wil Geurts dat mest buiten de landbouw kan worden afgezet, bijvoorbeeld bij hoveniers en tuincentra. Dit zou dan moeten meetellen als verwerking.

Laatste reacties

  • mtsvanaaken

    Hier in brabandt hebben de gemeentes effe bepaald dat ze geen een vergunning voor mestverwerking af gaan geven op boerderijniveau. Hoe moet het verder?

  • Frenske

    Gewoon minder dieren gaan houden,dan gaan de prijzen ook omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.