Home

Nieuws 2548 x bekeken 2 reacties

Brokprijzen duiken onder niveau vorig jaar

Den Haag – De mengvoerprijzen zijn deze maand gedaald tot onder het niveau van vorig jaar. Daarmee liggen de prijzen voor het eerst sinds jaren onder die van het voorafgaande jaar.

Dat valt op te maken uit de maandprijzen die landbouweconomisch instituut LEI bekend heeft gemaakt.

Veehouders zaten al maanden met smart te wachten op een fikse daling in de mengvoerprijzen bij de start van de nieuwe graanoogst. De lagere grondstofprijzen zouden ook leiden tot veel lagere prijzen voor krachtvoer. De prijsmeting van het LEI wijst uit dat de forse daling van de grondstofprijzen ook tot uiting komt in de brokprijzen.

Vleesvarkensbrok is sinds augustus 2010 altijd duurder geweest ten opzichte van een jaar daarvoor. Het is nu voor het eerst dat de prijs weer onder het niveau van het vorige jaar duikt. In een maand tijd is de prijs met €1,35 per 100 kilo gedaald. Dit komt neer op een prijsdaling van 4,5 procent. Sinds begin dit jaar is varkensbrok al 10 procent in prijs gedaald.

Deze prijsdaling tikt flink door in de voerrekening. Een gemiddelde vleesvarkenshouder is deze maand bijna 4.000 euro minder kwijt aan brok dan in januari van dit jaar. Dat was voor de varkenshouder de duurste maand ooit met een voerrekening van bijna 40.000 euro voor een bedrijf met 2.000 vleesvarkens.

De melkveehouder mag ook rekenen met lagere voerkosten, al telt een prijsdaling bij brok voor zijn bedrijf veel minder zwaar. Ten opzichte van juli is A-brok 70 cent in prijs gedaald, ofwel bijna 3 procent. Ten opzichte van januari ligt de prijs 7,5 procent lager.

Bij vleeskuikenvoer is het LEI in juli overgestapt op het bijhouden van prijzen voor geconcentreerde vleeskuikenkorrel met zo'n 35 procent tarwe. De prijs daarvan is deze maand met 5,6 procent gedaald ten opzichte van juli. Voor gemiddelde bedrijven waar de maandelijkse voerkosten sinds december 2010  ruim boven een ton liggen, levert zo'n prijsdaling toch grote voordelen op. Aan de andere kant zien deze vleeskuikenhouders echter op dit moment ook hun inkomsten dalen omdat de basiscontractprijs voor vleeskuikens omlaag gaat.

Laatste reacties

  • drientje

    Tja, het is altijd mogelijk om een vergelijk te maken die positief klinkt.
    Ondertussen blijft de voerafnemer kosten betalen van forse afboekingen van voerleveranciers bij enkele afnemers waar hij part nog deel aan heeft.
    De voerleveranciers hebben onderhand dezelfde status als bankiers, nl die van graaiers.

  • ed12345

    Ik vergeet niet gauw de opmerking van oude werkgever ;Voer kopen is het zelfde als een moeder met haar gezin elke dag in het restaurant gaan eten : hij bedoelde als je vee hebt het voer zelf verbouwen en klaarmaken

Of registreer je om te kunnen reageren.