Home

Nieuws 611 x bekeken

Brazilië waarschuwt VS over katoensubsidies

Rio de Janeiro – De VS houdt per oktober op maandelijks geld aan Brazilië over te maken als compensatie voor katoensubsidies die het aan boeren verstrekt. Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack bekendgemaakt.

Brazilië kondigt aan de katoensubsidies dan te zullen vergelden, waarschijnlijk door importtarieven voor onder meer melkpoeder en tarwe uit de VS fors op te voeren. Vilsack stelt dat de VS zonder nieuwe landbouwwetgeving of 'Farm Bill' de geldkraan wel moet dichtdraaien. De Republikeinse en Democratische Partij zijn het al meer dan een jaar oneens over een nieuwe 'Farm Bill' en zonder deal zal een groot deel van de huidige wetgeving vervallen. Vilsack zegt dat partijen buiten de katoensector vermoedelijk geraakt zullen worden door Braziliaanse vergeldingsmaatregelen. Brazilië, aldus Vilsack, 'heeft natuurlijk aangegeven dat ze niet eindeloos geduld hebben'.
De Wereldhandelsorganisatie WTO oordeelde al in 2009 dat de VS handelsregels overtreedt door katoenproducenten forse subsidies te verschaffen. De WTO maakte bekend dat Brazilië het recht heeft de overtreding te beantwoorden door de Amerikaanse handel proportioneel te schaden. Het besluit werd opgevolgd door langdurige onderhandelingen tussen de VS en Brazilië, die uitmondden in de afspraak dat de VS katoenboeren blijft subsidiëren maar daarvoor Braziliaanse boeren compenseert.
De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Antonio Patriota zei in de kantlijn van een ontmoeting met zijn Canadese ambtgenoot John Baird dat vergelding snel mogelijk is omdat het land al eerder een lijst van 100 producten opstelde waarvoor het importheffingen kan verhogen.

Op de lijst staan Amerikaanse auto’s maar ook een verhoging van het importtarief op zachte tarwe van 10 naar 30 procent en een verhoging van 28 naar 48 procent voor melkpoeder, waar Nederland van zou kunnen profiteren.
Brazilië overweegt ook Amerikaanse patenten op te schorten, waarbij veredelaars Monsanto en DuPont (Pioneer) geraakt zouden worden. Brazilië neemt het president Obama van de VS kwalijk geen tussenoplossing voor de katoenbetalingen te hebben gevonden, vooral omdat Brazilië zich zeer flexibel zou hebben opgesteld in het katoenconflict. Brazilië mag de Amerikaanse handel voor jaarlijks meer dan 800 miljoen dollar treffen, terwijl de jaarlijkse compensatiebetalingen veel lager zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.