Home

Nieuws 2102 x bekeken

Brand verwoest graandrogerij in Delfzijl

Delfzijl - Twee graandrogers van Agrifirm in Farmsum (gemeente Delfzijl) zijn door een grote brand dit weekend uitgeschakeld. Bij de brand is 35 ton gerst verloren gegaan. Inname van graan kan nog wel op deze locatie.

Op het terrein van Agrifirm Plant staan twee drogers. Een van de twee is zaterdagochtend in brand gevlogen. Pas zondagavond - na 36 uur blussen kon de brandweer het sein brandmeester geven. De brandweer heeft de droger gecontroleerd moeten laten uitbranden. De twee droger is niet beschadigd door de brand, maar heeft door het blussen wel waterschade opgelopen. Volgens Vincent Roelofs, adjunct-directeur van Agrifirm kan het nog maanden duren voor de drogerijen weer operationeel zijn in Farmsum. Roelofs: "We gaan ervan uit dat dit seizoen het niet meer mogelijk is om op deze locatie graan te drogen."

Agrifirm overweegt om een mobiele drooginstallatie in Farmsum te plaatsen. Dit zal afhangen van het verloop van het oogstseizoen. "We hebben voldoende droogcapaciteit elders om graan dat normaal in Farmsum wordt gedroogd, onder te brengen." Nabij gelegen drogerijen van Agrifirm zijn gevestigd in Hoogezand, Windschoten, Kampen en Dronten.

De inname van graan in Noord-Groningen is geen probleem, zegt Roelofs. "De opslagcapaciteit in Farmsum is niet in gevaar geweest. Boeren in de omgeving van Delfzijl kunnen dit seizoen het graan gewoon in Farmsum afleveren." Agrifirm heeft 60 innamelocaties in Nederland. Agrifirm zegt in het Noorden 15 procent van het graan, overwegend gerst, binnen te hebben. De tarweoogst in deze regio moet nog beginnen.

De oorzaak van de brand en het schadebedrag zijn nog niet bekend. Volgens Roelofs waren de drogers maximaal vijf jaar oud.

Of registreer je om te kunnen reageren.