Home

Nieuws 9395 x bekeken 21 reacties

Boeren pakken dief hard aan

Assen – Twee boeren uit Zuidlaren worden verdacht van 'een onacceptabele vorm van eigenrichting'. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De twee agrariërs sleurden een vermeende dief mee in een auto. Eén van de twee ontdekte in augustus 2011 dat een enveloppe met 1.500 euro uit zijn huis was verdwenen. Toen hij aan kinderen in de buurt vroeg of ze iemand hadden gezien bij zijn woning, wezen ze een 16-jarige jongen aan.
De man haalde zijn broer (46) op en samen gingen ze naar een schoolplein in het dorp waar de jongen zich bevond. Hendrik pakte hem beet en sleurde de jongen mee in de auto. Op het erf van het duo zegt de jongen, die toegaf zelf ook een klap te hebben uitgedeeld, te zijn mishandeld. De officier van justitie van de rechtbank in Assen eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Een burgeraanhouding mag alleen als er sprake is van heterdaad, en daarvan was volgens de officier geen sprake.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Maar had hij het geld ook?

 • alco1

  Ja @Flyinghollander. Nieuws is altijd zo onvolledig. Om zeker weer reactie ruimte te scheppen.

 • BW

  Als hij het geld had moeten ze voor de broers voordragen voor een lintje. Hulde! Ze nemen de politie toch een hoop werk uit handen.

 • drikhend

  Beste mensen Alco1 heeft gelijk .Er staat nergens dat hij het geld heeft gestolen of had alleen maar dat men hem in de buurt heeft gezien .IN Nederland mag iedereen iemand aanhouden als men deze persoon op heterdaad betrapt op het plegen van een misdrijf en niet bij overtredingen . En niet na of op verdenking van en misdrijf . Dan mag alleen een bevoegd ambtenaar iemand aanhouden . En niet de wet overtreden net als deze broers . En het is denk ik op deze manier meer werk voor de politie dan aangifte van een verdachte . Die men maar op hoeft te halen . Nu moet men voor deze twee personen ook een proces-verbaal opmaken . En de jongen mee naar erf nemen is al een zeer domme zet . Had hem dan naar de politie gebracht . Dan was waarschijnlijk het allemaal met sisser afgelopen voor de broers . Want verdachte mishandelen kan men niet goed keuren . Je moet het zeker weten en dat is alleen bij heterdaad . En dan zou ik een goede klap aan zijn oren niet afkeuren en hem met geweld naar buiten werken en er maar geen politiewerk van maken . Want straffen doen ze deze lui meestal niet en schade vergoeding betalen kunnen ze ook niet .En echte criminelen zullen aangifte van mishandeling doen en u nog laten betalen voor hun leed wat ze menen geleden te hebben .

 • abtje

  Als het twee loodgieters waren geweest had het hier niet gestaan.

 • hookwood1

  @abtje

  Dan had het in de Pijp en Buis gestaan ;)

 • info36

  Wat voor straf zou de dader hebben gekregen als hij op heterdaad was betrapt door de politie?
  Ik denk van een half uur politiebureau en verder niets! Wat een rechtsongelijkheid. Weer het zoveelste bewijs dat als je in Nederland niets te verliezen hebt onbeperkt je gang kunt gaan.

 • J@gertje

  Abtje,
  Gelukkig zijn het geen jagers geweest.

 • Romeijn

  Dat men nog weinig vertrouwen heeft in de politie kan ik mij voorstellen. Maar de officier van justitie zal niet ten onrechte zomaar 240 uur werkstraf eisen. Als mensen deze eigenrichting dan nog willen goedpraten accepteren zij het Nederlandse rechtssysteem niet. De kans is groot dat zij zelf dan ook nog eens tegen de lamp lopen. Dan maakt het niet uit of je jagende boer of burger bent.

 • ed12345

  Er is toch veel veranderd in pakweg 50 jaar b.v een auto diefstal was gegaradeerd de bak in ,vandaag krijgt de dief voorwaardelijk en gaat gewoon naar huis

 • somporn

  Maar de jongen van 16 had een slechte jeugd gehad,een verkeerd kleur kinderfietsje en nog veel meer jeugdtrauma`s.
  Dat die boeren hard moeten werken voor hun geld is niet belangrijk.
  De dader zit nu met een nog groter trauma,omdat hem eindelijk de oren zijn gewassen.

 • driepint

  @somporn. Jij weet dat deze jongen de dader is?

 • Elevage

  ik vind het nogal wat om op basis van een verklaring van een paar kinderen (hoe oud waren ze) iemand op te pakken.
  Dat het verhaal wordt aangedikt met boeren etc heeft vast te maken met komkommertijd.
  inderdaad @abtje, van 2 loodgieters had je niets gehoord
  ook typisch dat er een voornaam wordt genoemd...............

 • theorikyreintjes1

  De rechters hebben hun groot inkomen beschermt! Ze zorgen wel dat ze werk houden. Criminaliteit wordt zo de hand boven het hoofd gehouden.

 • Mozes

  Vijf jaar geleden werd bij ons aan de andere kant van het dorp een zigeuner op heterdaad betrapt bij het insluipen van een woning. Hij werd overmeesterd en in afwachting van de politie vastgehouden. Een bejaarde buurman was zo door het dolle dat hij de zigeuner met een hark te lijf wilde gaan. Hij werd door de verstandige buren tegengehouden en de zigeuner werd zonder geweld overgedragen aan de politie.
  Zo hoort het in een rechtsstaat!

  In het bovenstaande artikel gaat het om een jongen van 16 die niet op heterdaad betrapt is maar slechts door een stel KINDEREN werd aangewezen. Er werd geen politie ingeschakeld maar de jongen werd in feite ontvoerd en daarbij mishandeld. En dan nog zijn er mensen die dit denken te kunnen rechtvaardigen?

 • drikhend

  Beste Mozes het is zo als u stelt niet op heterdaad en op vermoedens door aanwijzing van kinderen die hem in de buurt gezien hebben . Plegen deze broers zelf twee misdaden die niet zoals u stelt te rechtvaardigen zijn . En die miet nodig waren want de verdachte was bekent en bij aangifte is de politie verplicht actie te ondernemen . Ik denk als zulk soort zaken bij verdenking al goed gaan keuren wat moet er dan gebeuren met een echte dader . Beste is handjes thuis houden . Maar zoals ik stel in #4 Bij zulke jonge mensen op heterdaad zou ik het niet afkeuren om hem een draai aan zijn oren te geven en hem onvriendelijk de deur wijzen . En dan ook niet de politie erbij halen . Want ik zelf ook een misdaad begaan . En hopen dat hij het ook niet doet en misschien zo wijs geworden is om zich te gedragen zoals het hoort . En geweld achteraf is met voorbedachte rade . Dus deze broers komen er nog goed vanaf .

 • RijkersFarm

  Bij mij hebben ze een keer een quad weggehaald, daders met grote waarschijnlijkheid woonwagenkamp in Uden, maar de politie durft daar niet te gaan kijken en dus gebeurd er niets, kreeg dezelfde dag wel een boete thuis omdat ik 11 km te hard had gereden!! Hoezo vertrouwen hebben in de politie en de rechtelijke macht?? Ze moeten gewoon van je spullen afblijven.

 • Mozes

  U zegt het goed RijkersFarm, 'met grote waarschijnlijkheid'. En 9 van de 10 keer is het ook echt zo, maar net die ene keer niet.......
  De mensen in Friesland wisten zeker dat een asielzoeker Marianne Vaatstra vermoord had..... Dertien jaar later blijkt het een boer uit de buurt te zijn.
  Daarom hebben wij een rechtspraak waarbij een onafhankelijke rechter beoordeelt of er werkelijk overtuigend bewijs is. Dit om de onschuldige burger zo goed mogelijk te beschermen tegen onterechte vervolging. En dan nog gaat het soms mis en wordt iemand onschuldig veroordeeld.

 • Mapoe

  Als die jongen daadwerkelijk dat geld gestolen heeft dan is het toch terecht dat hij rammel heeft gehad.Misschien dat hij er dan iets van geleerd heeft.Politie mag en doet toch niets dus dan moet het zelf maar.

 • schoenmakers1

  hoezo onafhankelijke rechter mozes, heb het vaak meegemaakt in de rechtszaal, ik spreek de waarheid, de ambtenaar zit er maar wat op los te liegen, en wie wordt geloofd?
  De rechter wordt immers ook door iemand betaald

 • jan10

  Ze zijn nog vergeten dat kereltje zijn klauwen kapot te slaan, dat vergeet hij namelijk nooit meer!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.