Home

Nieuws

Bodem blijft droog ondanks regen

Lelystad - Het blijft droog in Nederland, ondanks het feit dat er regen is gevallen en nog meer neerslag wordt verwacht. Die neerslag is echter niet voldoende om het tekort dat al ruim vier weken bestaat aan te vullen. Sproeiverboden en inspecties van dijken blijven dan ook nodig.

Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het nieuwe droogtebericht.

Het neerslagtekort zal de komende week nog iets verder toenemen, verwacht de LCW. Hoewel de watertemperatuur is gezakt blijft het water in plassen, sloten en kanalen laag staan en daarom blijft controle op blauwalg en botulisme ook nodig.

De afgelopen week heeft de neerslag de grondwaterstanden enigszins verbeterd, maar deze zijn in grote delen van het land nog laag tot zeer laag. Met name zandgebieden hebben met lage grondwaterstanden te kampen, maar ook klei- en veengebieden. Alleen in de kop van Overijssel en in Zuidwest-Drenthe is de situatie ten opzichte van afgelopen week beter geworden.

De afvoer van de Rijn zal de komende weken nog iets verder dalen, maar bereikt geen zorgelijk niveau. De afvoer van de Maas is laag, maar neemt weer toe. Het is niet meer nodig om extra water in het Veluwemeer te pompen vanuit het Markermeer. Doordat dat sinds 1 augustus is gedaan, is het waterniveau van het Veluwemeer weer op peil volgens waterschap Zuiderzeeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.