Home

Nieuws 3 reacties

Benzine en diesel op weg naar recordhoogtes

Eindhoven - De prijzen van benzine en diesel stijgen de laatste weken gestaag en komen dicht in de buurt van de recordhoogtes van vorig jaar.

"Als het zo doorgaat kunnen we daar binnen een paar weken op zitten", zegt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

De adviesprijs voor een liter euro 95 bedraagt momenteel €1,828, slechts 7 cent onder het record van €1,90 afgelopen oktober. Voor diesel moet inmiddels al €1,478 worden neergeteld, minder dan een dubbeltje onder de hoogste stand van €1,56 vorig jaar.

Van Selms schrijft de stijgende brandstofprijzen vooral toe aan de olieprijs die structureel ver boven de 100 dollar blijft. "Dat is geen normale situatie. Hoe langer de prijs van ruwe olie zo hoog blijft, des te harder deze doorklinkt in de prijs aan de pomp." Dat autobrandstoffen steeds duurder worden is volgens hem opmerkelijk, omdat de vraag in Nederland al tijden daalt.

De prijs van Brent-olie uit de Noordzee is inmiddels gestegen tot 110 dollar. Dat komt volgens marktkenners door de onrusten in Egypte, een belangrijke doorvoerhaven van olie. Ook vrezen oliehandelaren dat het Egyptische geweld overslaat naar andere delen van het Midden-Oosten.

Volgens de directeur van UnitedConsumers gooien steeds meer automobilisten hun tank over de grens vol, in Duitsland of België. "Dat levert veel geld op. Vooral de accijns op benzine is in Nederland torenhoog, wij staan daarmee bovenaan in Europa", weet Van Selms.

Maar daardoor komen wel steeds meer pomphouders in de grensstreek in de problemen. "Ze zien niet alleen de brandstofverkoop dalen, maar ook omzet in de rookwaren is gehalveerd. De accijns op rookwaren in Nederland is ook veel hoger vergeleken met het buitenland".

Laatste reacties

 • herwaarden

  Een raar land dat Nederland, de regering steelt er en maakt de economie stuk.
  Stelen is in deze vertaling; vordert geld zonder er iets voor te doen.
  Ze krijgen teveel en het zijn er teveel.( opmerking komt voort uit slechte er-
  varingen ) We zijn momenteel ziekelijk tot doodziek door de crisis en we hebben de beperking van 3 ( drie ) waterhoofden; Den Haag,Brussel en Straatsburg. Dat overleeft een mens/land echt niet.

 • koestal

  allemaal tanken over de grens,krijgt de overheid ook in de gaten dat we niet op een eiland wonen.kost nu al 1 miljard Euro op jaarbasis !

 • hout&co

  Als ze nu eens iedere europarlementarier belasten die NIET zijn plicht doet, met een 200% regeling dan hebben ze alle kosten er zo weer uit en kunnen alle accijnsen weer omlaag incl. de belastingen.
  NB. Europarlementariers maken er een sport van om via de voordeur binnen te komen en een krabbel te zetten , waardoor ze incl.de kilometervergoeding direct € 1100,= vangen, en ze verlaten het gebouw direct weer via de garage of achterdeur.


  Laat ze ddaar maar eens een stokje voor steken ipv de burgers uit te zuigen......

Of registreer je om te kunnen reageren.