Home

Nieuws

Belegger wil meer landbouwgrond

Maarsbergen – Beleggingsmaatschappij “Rhoon, Pendrecht en Cortgene” (RPC) wil haar grondportefeuille van 1.700 hectare met ruim 200 hectare uitbreiden.

Vooral met goede landbouwgrond. Dit zegt Frederik van Beuningen, directeur en medeoprichter van Teslin Capital Management, de beheersorganisatie van RPC.

RPC, ontstaan in 1916, wil groeien en heeft daarom een emissie uitgeschreven van 12 miljoen euro. De waarde van de grondportefeuille neemt hierdoor toe tot 72 miljoen euro. Van Beuningen: “Het meeste geld is al opgehaald. We hebben ook al veel grondtransacties gedaan. We zijn dus al behoorlijk door de centen heen.”

De grondportefeuille van RPC bestaat voornamelijk uit landbouwgrond. Volgens Van Beuningen is de portefeuille de afgelopen jaren vooral uitgebreid met gronden die zijn uitgegeven in (erf)pacht. Boeren die verkochten hun grond aan RPC en kregen die dan in (erf)pacht terug voor gebruik.

De beleggers in RPC zijn voornamelijk vermogende families en stichtingen. De belegger zegt een stabiel rendement aan te kunnen bieden van 2 tot 3 procent.

Grondbelegger Fagoed Erfpacht liet in mei dit jaar weten voor deze zomer ‘tientallen miljoenen euro’s’ aan nieuw kapitaal voor grondbeleggingen binnen te halen. Fagoed wil met dit geld grofweg 500 tot 1.000 hectare landbouwgrond van boeren kopen en in erfpacht uitgeven. De grondportefeuille van deze belegger kan daardoor groeien tot ruim 6.000 hectare landbouwgrond.

Van Beuningen, maar ook Fagoed en de grootste particuliere belegger ASR, merken dat boeren vaker aankloppen, omdat banken meer eisen stellen aan financieringen. Van Beuningen: “Misschien dat we volgend jaar weer een emissie gaan uitschrijven. Ik sluit dat niet uit. Veel boeren zoeken naar alternatieve financieringsvormen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.