Home

Nieuws

Antistoffen Q-koorts al snel zichtbaar na infectie

Lelystad – Bij geiten en schapen die geïnfecteerd zijn met Q-koorts kunnen al na twee weken antistoffen worden aangetoond in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut van de Wageningen UR.

De bevindingen zijn belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium infecties met Q-koorts te kunnen opsporen. Hiermee kunnen ook geiten worden opgespoord die geen Q-koortsbacterie uitscheiden, zoals drachtige dieren. Door naar antistoffen in het bloed te kijken, kunnen alle geiten die geïnfecteerd zijn worden opgespoord.
Vervolgonderzoek moet uitwijzen of er ook onderscheid gemaakt kan worden tussen antistoffen van dieren die een infectie met Q-koorts hebben opgelopen, of antistoffen die het gevolg zijn van vaccinatie tegen Q-koorts. Op dit moment worden alle dieren in Nederland gevaccineerd tegen Q-koorts, waardoor alle dieren antistoffen hebben.

Of de nieuwe test gebruikt kan worden om besmette bedrijven vrij te krijgen van Q-koorts is nog niet duidelijk. Onderzoeker Hendrik-Jan Roest denkt dat het een hulpmiddel kan zijn, maar dat verder onderzoek dit moet uitwijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.