Home

Nieuws 803 x bekeken 1 reactie

Akkoord EU-China zonnepanelen officieel

Brussel - De overeenkomst tussen de Europese Unie en China over zonnepanelen is officieel bekrachtigd. De Europese Commissie stemde vrijdag formeel in met het gesloten akkoord waarin onder meer een minimumprijs werd afgesproken voor Chinese zonnepanelen bestemd voor de Europese markt.

Volgens Brussel is ook de meerderheid van de 28 EU-lidstaten voorstander van de deal. Maar is er geen sprake van unanimiteit. Een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU wilde echter niet aangeven welke landen bezwaren hebben. "Er is een grote meerderheid voor het akkoord. Geen van de landen stemde tegen'', voegde hij toe.

Brussel voerde begin juni een tijdelijke importheffing in op Chinese zonnepanelen om dumping tegen te gaan. De EU meent dat Chinese fabrikanten subsidies krijgen en de panelen tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpen. Dit is schadelijk voor de Europese zonnepanelensector.

De Chinese bedrijven die het akkoord erkennen, zullen de heffing niet langer hoeven te betalen. De maatregel blijft wel van kracht. In december moet besloten worden of deze definitief wordt. Veel EU-lidstaten waren tegen de invoering van de heffing om hun handelsrelatie met China niet op het spel te zetten. Bovendien vreesden ze tegenreacties van Peking. Die kwamen er ook in de vorm van een importheffing op een chemische stof uit Europa.

Eén reactie

  • Jaap 109

    EU-handelscommissaris Karel De Gucht handelt niet in het belang van Europa maar in het belang van Duitsland. Dit is de financiële oorlog die Duitsland voert in Europa!!!!! De grenzen naar Amerika gaan ook open dus er komt nog veel meer op ons af!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.