Home

Nieuws 1265 x bekeken 9 reacties

Actie nodig tegen hooikoortsplant ambrosia

Utrecht - Door de hooikoortsplant ambrosia te vernietigen, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat het hooikoortsseizoen niet onnodig lang duurt. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het hooikoortsseizoen kan zomaar twee maanden langer duren als de verspreiding van de pollen van de plant niet wordt voorkomen. Rond deze tijd loopt het bloeiseizoen van de grassen ten einde. Hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet van Wageningen UR verwacht dat de ambrosia eind van de maand gaat bloeien. "De ambrosia is een plant waar je rekening mee moet houden. Wereldwijd is het een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts'', aldus Van Vliet.

De NVWA roept particulieren, groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op om de plant te verwijderen als ze ambrosia tegenkomen. De plant moet dan niet in de gft-container gegooid worden, maar bij het restafval. Gft-afval kan namelijk als compost weer in de natuur terechtkomen. Restafval daarentegen wordt verbrand.

Bij het verwijderen van de plant moeten mensen wel voorzichtig zijn. De NVWA raadt aan handschoenen en dekkende kleding te dragen. Als de plant bloeit, zijn een mondkapje en een veiligheidsbril een must, omdat anders nare allergische reacties kunnen optreden.

De ambrosia komt vaker voor na een warme zomer, zoals die van dit jaar. De plant is nog niet massaal aanwezig in Nederland, volgens de NVWA. Om dit te voorkomen wordt elk jaar opgeroepen tot de bestrijding ervan.

Het allergeen van ambrosia is vijf keer zo sterk als dat van grassen. Dat wil zeggen dat er minder pollen nodig zijn om dezelfde reactie te veroorzaken. Hoe iemand reageert op de pollen is afhankelijk van persoon tot persoon. "Sommige mensen voelen zich licht verkouden, andere mensen moeten van werk thuis blijven, zo ziek zijn ze'', legt Van Vliet uit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom wel de Ambrosia op de lijst van te vernietigen levende wezens en de wolf of gans niet? Zijn mensen met hooikoorts belangrijker dan voedsel producenten?

 • mg.siepman@outlook.com

  Ja zet er dan ff een foto van die Ambrosia bij.

 • Annahoeve Meerveld

  waarom hier een foto plaatsen van iemand die zijn neus snuit ? en niet een duidelijke foto van de betreffende plant ?

 • trijnie

  Agratax, je hebt het waarschijnlijk zelf niet anders zou je wel anders reageren.
  Ik kan je wel vertellen wat het is, maar heg is meer dan een beetje gesnotter en als je er geen medicijnen voor gebruikt, valt er niet mee te leven.

 • Bloemestein

  Dit is weer duidelijk het paard achter de wagen spannen. Waarom geen wet gemaakt die invoer van planten en dieren vanuit andere werelddelen verbiedt.
  Probeer maar eens iets dierlijks of plantaardigs mee te nemen naar de USA of Australië.

 • trijnie

  @bloemestein, de ambrosia is hier gekomen door zaad in vogelvoer.

 • hout&co

  Trijnie, idd je kunt zonder dat je het weet ambrosiazaad uitstrooien en in de zomer ineens een mooie groene pant in de tuin hebben, Ambrosia !!!!
  Ik heb de plant 1x in de tuin gehad.
  Voor zover ik weet is het een plant die een beetje lijkt op bijvoet maar dan zonder het zilverachtige op de onderkant van de bladeren ook de bovenkant van de bladeren is lichter van kleur dan bijvoet welke richting donkergroen gaat. Ook is het blad fijner.
  Maar zoals hieboven al aangegeven door Romeijn is de link heel duidelijk ook de foto !!!

 • hilderink

  agratax1, zou het kunnen dat jouw IQ zich in de - bevindt?!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.