Home

Nieuws 992 x bekeken 1 reactie

AFM waarschuwt weer tegen grondbeleggen

Amsterdam - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor de risico's van obligaties en noemt als riskante voorbeelden obligaties waarmee wordt belegd in zonnepanelen, boskavels, landbouwgrond, aandelen of midden- en kleinbedrijf.

Obligaties worden vaak gezien als minder risicovol dan aandelen, maar dat is lang niet altijd zo, zegt de toezichthouder. Veel risicovolle obligaties kenmerken zich onder meer door hoge instapkosten die veelal verdwijnen in de zakken van de initiatiefnemer. De ondernemingen die de obligaties uitgeven, hebben vaak weinig tot geen eigen vermogen. Daardoor lopen beleggers een groot risico bij een faillissement hun geld kwijt te raken. Verder zijn de hoge gegarandeerde rendementen vaak gebaseerd op schijnzekerheden, aldus de AFM.

Beleggers worden volgens de autoriteit steeds vaker benaderd voor allerhande investeringen in obligaties met grote risico’s. De toezichthouder publiceert daarom informatie voor (particuliere) beleggers om iedereen die overweegt geld op deze manier te investeren hiervoor te waarschuwen.

In april dit jaar riep de AFM consumenten op om goed onderzoek te doen als ze overwegen te beleggen in grond. Aan deze beleggingen kleven beduidend grotere risico’s dan aan bijvoorbeeld spaarproducten, stelde de AFM toen. Ze zei veel aanbiedingen te zien via advertenties in landelijke dagbladen en op internet om te beleggen in grond, vooral landbouwkavels in Nederland en in Oost-Europa.

De toezichthouder wees vorig jaar ook al op risicovolle vastgoedobligaties en is nu bezig met een onderzoek naar dit soort obligaties en zal afhankelijk van de uitkomsten maatregelen nemen.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten en zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Hulde aan het AFM. Eindelijk een organisatie die doet waar hij voor betaald wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.