Home

Nieuws

ADM boekt minder winst

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) waarschuwt dat een vertraagde start van de maisoogst het aanbod voorlopig beperkt houdt. Daarmee is voor de Amerikaanse onderneming ook minder mais beschikbaar om te verhandelen, waardoor in het derde kwartaal cijfers nog onder druk kunnen blijven.

ADM verwacht dat de maisoogst pas vanaf half september in volle vaart zal beginnen, weken later dan gewoon.
De mededeling komt bij de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers. ADM boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 22,54 miljard dollar (16,9 miljard euro), 140 miljoen dollar minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Het bedrijf uit Illinois zag de nettowinst met 61 miljoen dollar afnemen tot 223 miljoen dollar (167,9 miljoen euro). Daarmee bleef de winst wel minder achter dan in het eerste kwartaal.
“Het team heeft de situatie goed gemanaged in deze periode waarin beperkte Amerikaanse beschikbaarheid van mais verkoopvolumes omlaag duwde”, aldus bestuursvoorzitter Patricia Woertz. “De resultaten met mais zijn ook verbeterd te midden van een beweeglijke ethanolindustrie”. In de VS wordt meer dan 30 procent van de mais verwerkt in ethanol. De maisverwerkingsdivisie van ADM zag de winst toenemen met 149 miljoen dollar. ADM zelf is een grote producent van bio-ethanol.
Met de handel in agrarische grondstoffen en de verwerking van oliezaden werd echter fors minder verdiend dan vorig jaar. De cacaodivisie, waarvan wordt gespeculeerd dat deze in de stille verkoop is gezet, daalde door lagere contractprijzen. ADM verwerkt onder meer cacao in Nederland vlakbij Zaandam. Met de verwerking van biodiesel werd met name door een aantrekkende Europese markt een brutowinst geboekt van 93 miljoen dollar, 9 miljoen meer dan in 2012.
ADM wil een schikking treffen met Amerikaanse autoriteiten die het bedrijf verdenken van omkoping in diverse deals sinds 2008. Eerder bood ADM aan 25 miljoen dollar betalen maar nu de onderhandelingen verder zijn gevorderd wordt uitgegaan van 54 miljoen dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.