Home

Nieuws

Natuurmonumenten vraagt mening leden

's-Gravenland - Natuurmonumenten gaat zijn leden en andere Nederlanders vragen hoe zij denken over ingrijpen in de natuur. Op discussieavonden kunnen de leden aangeven wat ze vinden van bijvoorbeeld het afschieten van herten en wilde zwijnen en van bijvoeren van wild in de winter.

Een aanleiding voor de raadpleging is de commotie die eind vorig jaar losbarstte over de opening van het ecoduct Hulshorst op de Veluwe. Het beeld ontstond dat jagers op die wildpassage edelherten zouden gaan schieten, omdat die grote dieren te veel landbouwschade veroorzaken. Omdat de meningen over de juiste aanpak ver uiteenliepen, besloot Natuurmonumenten toen de mening van de leden en anderen te gaan vragen.

De enquête beperkt zich tot de omgang met het grofwild dat van nature in Nederland voorkomt, dus herten, reeën en zwijnen. "Iedereen vindt het leuk dat die dieren hier rondlopen, maar wildbeheer zoals jacht roept steeds meer dilemma's op"', aldus een woordvoerster.

Natuurmonumenten verwacht niet dat de meerderheid van zijn leden tegen jacht is. Het is ook niet zo dat de meerderheid automatisch haar zin krijgt. "Maar we houden er wel rekening mee en we nemen het serieus. We willen kijken hoe we de mening van de achterban kunnen vertolken."

Natuurmonumenten heeft 730.000 leden. Het is de eerste keer dat de organisatie zo'n grote raadpleging houdt. Vanaf 18 september zijn er bijeenkomsten in het land. De uitkomsten daarvan worden begin november verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.