Home

Nieuws 1949 x bekeken 6 reacties

Zonnepanelenbouwers boos op De Gucht

Brussel - De Europese zonnepanelenindustrie is woedend over het compromis dat EU-handelscommissaris Karel De Gucht met China heeft gesloten. Volgens de sector bieden de afspraken onvoldoende bescherming tegen wat gezien wordt als oneerlijke concurrentie.

Chinese bedrijven bieden op dit moment zonnepanelen aan op de Europese markt tegen dumpprijzen. Producenten in de EU kunnen daar nauwelijks tegenop en dreigen het onderspit te delven. Aanvankelijk wilde De Gucht daarom een antidumpingheffing invoeren, maar veel lidstaten vrezen dat dit tot een handelsoorlog met China kan leiden.

In plaats daarvan is een andere afspraak met Peking gemaakt. Chinese bedrijven kunnen vanaf 6 augustus een bepaald volume op de Europese markt verkopen tegen een afgesproken minimumprijs. Voor de overige import zal alsnog een heffing van 46,7 procent gelden. Volgens De Gucht is deze deal gunstig voor de industrie van de EU.

Europese zonnepanelenproducenten denken daar anders over en hebben aangekondigd naar de rechter te stappen. Zij betogen dat de afspraken met de Chinezen nauwelijks beter zijn dan de huidige dumpprijzen. Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn de gevolgen van de deal met China voor de Nederlandse markt beperkt.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  kunnen wij dat met onze voedsel producten ook doen of gelden daar andere regels voor?

 • Seizoenskrediet

  Hoeveel 'zonnepanelenbouwers' zijn er eigenlijk nog in Europa?
  Als ze er al zijn, zijn ze toch ook vrij om in China te produceren?
  Krijg heel sterk de indruk dat er weer een reden wordt gezocht om accijns te kunnen heffen.
  Veel milieuvriendelijke projecten belanden in de ijskast door deze heffingen.
  Wat weer ergerlijk uitgekookt en dom van die ambtenaren! • gjcamps

  Ook al zijn er misschien weinig producenten over, ze moeten wel beschermt worden tegen dumping. Chinese politiek en bedrijfsleven kiezen strategische producten uit waarin ze wereldwijd monopolist willen zijn. Voorbeelden genoeg: speelgoed, haarfohns, mobile telefoons, seltene erde, ....

 • abtje

  Een Chinese zonnecollector gaat zeven jaar mee, een Canadeese 12 jaar en een Europeese 20 jaar. Dat wist zo'n zonneboer me hier te vertellen. wat er van waar is, geen flauw idee...

 • boercees

  @abtje de zonnepanelen van canadian solar worden ook in China gemaakt

 • abtje

  @Boercees dan zijn het toch nog steeds Chinese panelen die door een Canadees bedrijf(?) gebruikt worden?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.