Home

Nieuws 2 reacties

Zo'n zestig boeren dagvaarden LTO Noord

Middelharnis – Meer dan zestig boeren en gestopte agrariërs eisen ongeveer 4 miljoen euro van LTO Noord en LTO Noord Holding, omdat ze miljoenen verloren bij het beleggingsdebacle met vakantiepark Hof van Saksen.

De dagvaarding werd deze week bij de rechtbank in Haarlem bezorgd. Dat meldt advocaat Marcus Bijloo van Den Hollander Advocaten, dat de groep in de civiele procedure bijstaat.
Het bedrag komt neer op 5.000 euro per 'hypo note', de specifieke benaming voor obligaties in het vakantiepark, plus rente en proceskosten. Een van de gedupeerden investeerde 1 miljoen. De kans op een schikking is volgens Bijloo nihil, omdat LTO Noord verantwoordelijkheid ontkent en meent agrariërs tegemoet te zijn gekomen door eerder 400.000 euro in te brengen bij een schikking voor agrariërs die genoegen namen met 15 procent van de inleg.
WLTO Verzekeringen, een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, bracht in opdracht van fondseigenaar WCN (later Phanos) tussen 2004 en 2006 het vakantiepark als investeringsoptie onder de aandacht. De 750 beleggers die de organisatie 'plaatste', zoals het in stukken werd genoemd, brachten 27 miljoen euro in. WLTO Verzekeringen kreeg 1,3 miljoen euro commissie van de projectontwikkelaars.
Volgens Marcus Bijloo staan in de dagvaarding, die niet direct gedeeld kan worden, een groot aantal argumenten voor de eisen. WLTO Verzekeringen had niet de juiste vergunning om een beleggingsproduct als deze aan de man te brengen, aldus Bijloo. “Bovendien werd het vertrouwen van agrariërs in hun standsorganisatie gebruikt.” Daar komt volgens Bijloo nog bij dat de risico’s niet goed zijn gecommuniceerd.
De dagvaarding volgt twee jaar nadat de eerste gedupeerden naar Den Hollander stapten en een vonnis zal vermoedelijk op zich laten wachten tot de zomer van 2014, denkt Bijloo. “Eerst krijgt de gedagvaarde partij de kans te reageren. De rechtbank zal dan kunnen koersen op een schikking, maar die kans is heel klein.” De zaak is extra pijnlijk, aldus Bijloo, omdat het beleggingsproduct als appeltje voor de dorst werd voorgesteld bij net uitgekochte of gestopte boeren. “LTO Noord heeft een verzorgingsplicht.”
De rente op de obligaties bedroeg 8 procent.

Laatste reacties

  • koestal

    wat een pretpark moest worden,wordt een advocatenspel

  • koestal

    Daar gaat de opbrengst van mijn melkquotum in rook op ! een ander houdt er nu een leuke vacantie

Of registreer je om te kunnen reageren.