Home

Nieuws

Werkgroep boeren wil beursgang ForFarmers voorkomen

Aalten – Een groep van circa twaalf boeren onder leiding van de bekende varkens- en melkveehouder Henk Meerdink wil een beursgang van voerconcern Forfarmers voorkomen.

De boeren zijn lid van de coöperatie Fromfarmers die Forfarmers nog voor het overgrote deel in bezit heeft. De boeren, die bredere steun vermoeden, willen voorkomen dat Forfarmers een 'gewoon' bedrijf wordt. Ze werken aan een actieplan.
De omzet van Forfarmers groeide de laatste jaren uit van 740 miljoen euro omzet tot 6,6 miljard euro. De directie wil naar de beurs maar heeft nog geen formeel besluit genomen. Uit een peiling bleek eerder dat vrijwel alle leden voorstander zijn van een handelsplaats waarop vermogenstitels kunnen worden verhandeld. De agrariërs bleken bijna gelijk verdeeld te denken over de vraag of de handel moet plaatsvinden op een 'gewone' beurs.
Nu vindt de handel plaats op een intern platform waarop particulieren kunnen meedoen, maar op een beurs kan Forfarmers snel in handen van institutionele beleggers komen, vreest de werkgroep. Het bedrijf benadrukt dat een open beurs meer liquide is en dus vermogenstitels voor meer geld kunnen worden verkocht. Willen boeren de onderneming  in boerenhanden houden, dan staat het ze vrij vermogenstitels vast te houden. Anders dan bij afzetcoöperaties is de band tussen voercoöperaties en leden doorgaans minder vast. Het staat leden ook vrij elders voer in te kopen.

De bijna 70-jarige Meerdink is een bekende boer uit de Achterhoek. Hij keerde zich in zijn loopbaan als varkenshouder en melkveehouder maar ook decennialang als lokaal CDA-politicus altijd scherp op tegen bureaucratie, misverstanden over gevolgen van 'megastallen' op dier, volksgezondheid en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.