Home

Nieuws

Weer rechtszaak over herkomstlabelling VS

Washington – Acht belangengroepen van vleesbedrijven en veehouders hebben bij de rechtbank in Washington een rechtszaak aangespannen tegen recente aanpassing van de herkomstlabelling van vlees.

Volgens de partijen, die eigenlijk tegen elke herkomstlabelling zijn, is de aanpassing in strijd met de Amerikaanse grondwet.
Canada en Mexico menen dat de verplichte ‘country of origin labeling’ (bekend als COOL) die de Verenigde Staten in 2009 invoerde indruist tegen reglementen van wereldhandelsorganisatie WTO. De landen maakten zaak bij de WTO waar een panel oordeelde dat de herkomstlabelling in dit geval leidt tot discriminatie bij de inkoop van grondstoffen. Slachterijen in de VS kopen bijvoorbeeld sinds de invoering van de regels minder vaak varkens en runderen uit Canada.
Canada mag de schade, geschat op 1 miljard Canadese dollar per jaar, vergelden en beraad zich hier op. In de tussentijd heeft de VS de labelling aan te passen. Nu krijgt spiervlees, de duurdere delen, een label waarop gedetailleerder wordt aangegeven waar het dier ter wereld kwam, waar het is gemest en waar geslacht. Voor gemalen vlees of gehakt wordt vermenging van vlees van verschillende afkomst toegestaan.
Canada claimt dat hierdoor de situatie alleen nog maar ingewikkelder is geworden voor veehouderijen en slachterijen en ziet zich gesteund door een serie Amerikaanse vertegenwoordigers van de vleesbranche, zoals de National Pork Producers Council en de American Association of Meat Processors. De Amerikaanse grondwet wordt volgens de groep geschonden omdat de labels geen overheidsdoel dienen, maar wel verplicht zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.