Home

Nieuws 1103 x bekeken 2 reacties

'We moeten door met de PAS'

Den Haag – Het wetsvoorstel voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van landbouwstaatssecretaris Dijksma ligt nu in de Tweede Kamer.

Via de PAS moet de vergunningverlening voor bedrijven rond natuurgebieden geregeld worden. Kamerlid Jaco Geurts (CDA) pleit voor snelle voortgang, Elbert Dijkgraaf (SGP) wil dat ook, maar zet vraagtekens bij de juridische haalbaarheid.

Jaco Geurts noemt de PAS 'cruciaal voor de gewenste en noodzakelijke economische ontwikkeling rond natuurgebieden'. Dat bestaande situaties worden geregeld in beheerplannen voor Natura 2000 gebieden was volgens Geurts al wel bekend: “Daar wordt nu hard aan gewerkt en ik verwacht dat knelpunten nu snel opgelost worden. Ik hoop dat ook andere partijen daar aan mee willen werken.”

De SGP is het niet eens met het schrappen van een regeling voor bestaand gebruik dat wel in een eerder voorstel stond. Elbert Dijkgraaf: “Als een ondernemer zijn zaakjes goed voor elkaar heeft en per saldo geen extra stikstofdepositie veroorzaakt, waarom moeten we hem dan lastig vallen met PAS?” Daarbij wijst de SGP ook op het betalen van eventuele leges van duizenden euro’s, terwijl het toch de bedoeling is om de vergunningen te verstrekken.

Dijkgraaf heeft ook in het algemeen vraagtekens bij de juridische houdbaarheid en vraagt zich af of de zekerheden die de Raad van State vraagt wel daadwerkelijk en tijdig gegeven kunnen worden. Maar Dijkgraaf stelt tegelijkertijd ook vast dat we 'door moeten met de PAS omdat de boel nu stilligt'.

Laatste reacties

  • koestal

    ja, help een goed draaiende economie maar weer om zeep,leuker kunnen we het niet maken,achter het bureau wil het wel !!!!!!!

  • koestal

    nog meer vergunningen ?,ja het is een papieren tijger geworden,bedenk maar iets zinnigs dan allemaal van die futiliteiten bedenken ,dit werkt contraproductief !

Of registreer je om te kunnen reageren.