Home

Nieuws 376 x bekeken

Vrijhandelsverdrag EU en VS op losse schroeven

Parijs – De Franse president François Hollande dreigt overleg van de Europese Unie met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag te blokkeren wanneer de VS niet direct ophoudt Europese diplomaten af te luisteren.

Hollande reageert hiermee nog feller dat zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel op berichten over Amerikaanse spionage. De berichten zijn gebaseerd op stukken die Edward Snowden heeft gelekt. Snowden werkte voor de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar keerde zich tegen die organisatie, naar eigen zeggen vanwege morele bezwaren tegen privacyschending. Het vrijhandelsverdrag waar Hollande op doelt, zou het omvangrijkste wereldwijd zijn en de onderhandelingen zouden volgens de agenda op 8 juli beginnen.
De belangen van een vrijhandelsverdrag zijn voor de EU op het eerste gezicht iets groter dan die voor de VS. De economie van de eurozone krimpt dit jaar en vooruitzichten zijn voor volgend jaar uiterst onzeker. Politieke spanningen tussen noordelijke en zuidelijke lidstaten, maar ook binnen lidstaten, lopen op. Een deal kan beide economieën naar verwachting miljarden opleveren. De agribusiness in de EU heeft vooral defensieve belangen.
Een deal over de voorwaarden voor onderhandelingen kwam moeizaam tot stand. Met name Frankrijk wekte irritatie door op hoge poten te eisen dat de 'culturele sector', met name de filmindustrie, buiten de onderhandelingen blijft. Boerenorganisaties in de VS maakten direct bekend te vrezen voor eindeloos onderhandelen waarbij de Fransen op het laatste moment een akkoord over landbouwproducten afblazen.

De Franse verontwaardiging wordt door geopolitieke specialisten als Ko Colijn dan ook wel uitgelegd als vooral een stok om mee te slaan: Hollande ziet toch al niets in een vrijhandelsverdrag, mede omdat Frankrijk een grote agrarische producent is die op veel terreinen niet kan concurreren met de Amerikaanse. De Duitsers zien juist afzetmogelijkheden in de VS voor hun auto-industrie, chemie en elektronica.

Frankrijk zelf is wellicht geen onbekende van spionage richting bevriende naties of organisaties. Klokkenluidersorganisatie Wikileaks publiceerde eerder een geheim diplomatiek bericht van de VS waarin een bestuursvoorzitter van een Duitse satellietproducent wordt aangehaald. De Duitser had volgens de diplomaat Frankrijk 'een kwaadaardig rijk' genoemd en beticht van het stelen van industriële geheimen op een grotere schaal dan China en Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.