Home

Nieuws 713 x bekeken

‘Vrijhandelsverdrag EU en VS doet niks aan landbouwsubsidies’

Genève – De kans dat bilaterale of regionale akkoorden handelsverstorende landbouwsubsidies uit de weg ruimen is nihil.

Vrijhandelsbesprekingen tussen bijvoorbeeld de EU en de VS of de EU en Japan kunnen bovendien de Doha Ronde frustreren en leiden tot een ongelijk speelveld. Dat zegt directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO in een interview met The Financial Times.
De alweer twaalf jaar durende Doha Ronde moet leiden tot een wereldhandelsverdrag waarbij alle 159 lidstaten van de WTO markten openen. De onderhandelingsrond liep meermalen vast, vooral omdat de VS het oneens bleef met India over diens recht in bepaalde gevallen haar landbouwmarkt af te schermen. Veel lidstaten richten zich sindsdien op verdragen met één of een beperkte groep landen, omdat dit eenvoudiger zou zijn. De EU onderhandelt met de VS, Canada en Japan terwijl de VS ook een deal wil sluiten met landen rond de Stille Oceaan.
De Fransman zegt in het interview “intellectueel” de kritiek op de traagheid van de Doha Ronde te begrijpen. Tegelijk is Lamy er van overtuigd dat een grote multilaterale overeenkomst nodig is om te voorkomen dat een wirwar van onsamenhangende verdragen ontstaat. Het lijkt er volgens hem op dat landen een “Coalition of the Willing” bijeenzoeken om moeilijke discussies over bijvoorbeeld landbouwsubsidies te vermijden. “Geen van deze (-) verdragen, gaat ooit leiden tot een overeenkomst over het terugdringen van handelsverstorende landbouwsubsidies.”

Of registreer je om te kunnen reageren.