Home

Nieuws 1417 x bekeken 3 reactieslaatste update:8 jul 2013

Voltallige Kamer voor proef bovengronds uitrijden

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat voorlopig toch geen toestemming geven voor verlenging van een proef met bovengronds uitrijden van mest.

Dat laat het ministerie weten nadat donderdag een motie die vraagt om verlenging van de proef werd aangenomen. De voltallige Kamer steunde de motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven, die mede was ondertekend door alle oppositiepartijen.  Het ministerie laat weten dat er eerst een stevig onderzoeksvoorstel moet komen dat wetenschappelijk gevalideerd is om verder te kijken. "Dat is er nu niet", aldus het ministerie.

Al tijdens het debat zei Dijksma dat ze de motie niet kon uitvoeren. Dijksma wijst erop dat ze in Brussel volop in onderhandeling is over het verkrijgen van een nieuwe derogatie van de normen voor het uitrijden van mest. Nederland wordt volgens de staatssecretaris daarom met een vergrootglas bekeken op mestgebied. “Ik wil het risico niet lopen om de derogatie in Brussel te missen”, zei Dijksma. Ze gaf aan dat de enige mogelijkheid om de proef toch goed te keuren is dat er een goed onderzoeksvoorstel moet worden ingediend.

Dijksma vroeg Van Gerven om de motie voorlopig aan te houden, maar Van Gerven bracht de motie toch in stemming. Donderdagavond stemde de voltallige Tweede Kamer voor de motie, inclusief coalitiepartijen VVD en PvdA.

De proef moet bovengronds uitrijden door maximaal honderd gecertificeerde kringloopboeren van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Noordelijke Friese Wouden werd vorig jaar beëindigd. In de Tweede Kamer zijn meerdere pogingen gedaan om de proef weer toe te staan, maar Dijksma houdt voet bij stuk.

VBBM gaat er vanuit dat de vrijstelling er toch komt, nu de voltallige Kamer dit wil, inclusief de PvdA, de partij van Dijksma. "Bovendien is er geen onderzoeksvoorstel nodig, omdat we vragen om een vrijstelling en niet om een onderzoeksontheffing. Via de meststoffenwet is ontheffing mogelijk en daar is geen onderzoeksvoorstel voor nodig", aldus een woordvoerder van VBBM. "Ik blijft positief dat de vrijstelling er komt. Ik kan me niet voorstellen dat een staatssecretaris een motie die door de voltallige Kamer wordt gesteund, naast zich neerlegt."

Laatste reacties

 • Genderen1982

  Hoe zo moet ze dat in Brussel overleggen . In het buitenland rijden ze gewoon boven gronds het is toch een eu ?

 • drientje

  Sharon wordt geïndoctrineerd door haar ambtenaren. Over gekozen bestuurders gesproken.

 • loospiet

  bij langdurige droogte ondervinden de dorpelingen van het platteland ernstig stankoverlast van geïnjecteerde gier, laat staan als in 2014 dit bovengronds mag,
  voorkom dan stankoverlast door de dieren organisch voedsel te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.