Home

Nieuws 3 reacties

Veel meer subsidieaanvragen voor jongeboerenregeling dan budget toestaat

Den Haag/ Utrecht- Het aantal aanvragen voor de subsidieregeling voor jonge landbouwers heeft het budget afgelopen jaar fors overschreden.

Dat meldt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) na een gesprek met Dienst Regelingen over de investeringsregeling voor jonge agrariërs.

De regeling blijkt populair onder jonge ondernemers. Nog niet de helft van de aanvragen kunnen binnen het bestaande budget gehonoreerd worden, meldt het NAJK. In totaal waren er 471 aanvragen voor de regeling. Er was een totaal budget van 5,3 miljoen euro beschikbaar.

“Dankzij deze regeling kunnen jonge boeren een investering in hun bedrijf doen, die anders nog vele jaren op zich zou laten wachten door de hoge lasten waarmee jonge boeren net na de bedrijfsovername geconfronteerd worden. De Jonge Landbouwersregeling biedt verlichting en een mogelijkheid om toch te blijven ontwikkelen en innoveren”, aldus Ramon Klaassens, portefeuillehouder bedrijfsovername van het NAJK.

NAJK wil dat Nederland de investeringsregeling verruimt, bijvoorbeeld door het investeringsbedrag te verhogen tot 70.000 euro zoals de Europese kaders toestaan. “De maatregel is met ingang van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid bovendien nog aantrekkelijker door een zeer gunstig cofinancieringspercentage. Nederland kan dan voor iedere geïnvesteerde euro maar liefst vier euro EU-subsidie ontvangen”, zegt Inge van Schie, portefeuillehouder Internationaal van NAJK.

In het nieuwe GLB is de investeringsregeling voor jonge boeren optioneel voor lidstaten. Landen zijn wel verplicht om jonge ondernemers 25 procent extra premie te geven per hectare bij de directe inkomenssteun.

Laatste reacties

  • Bullfs

    Waar kan een jonge startende mkb-er ook al weer terecht voor deze subsidie?

  • sneek1

    Deze subsidie komt bij de 'verkeerde' jonge boeren terecht. Jonge boeren die hiervan kunnen profiteren hebben blijkbaar een prima bedrijf (svoering) om geld bij de bank te kunnen krijgen. Jonge boeren die geen geld bij de bank kunnen krijgen voor investeringen, krijgen dus ook geen subsidie, terwijl zij het juist nodig hebben.

  • minasblunders1

    Juist Sneek 1. Jonge boeren die een eigendomsbedrijf overnemen hebben (over het algemeen) ruim voldoende stille reserves, omdat zij het vaak voor een 'vriendenprijsje' kunnen overnemen. Het zijn de pachtende jonge boeren die geen kant meer opkunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.