Home

Nieuws 1317 x bekeken 3 reactieslaatste update:18 jul 2013

Dodental na schoolmaaltijd India loopt op

New Delhi - Het aantal kinderen dat in India is overleden na het eten van een schoolmaaltijd, is opgelopen tot 25. Tientallen andere kinderen verkeren nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het gaat om kinderen van 4 tot 12 jaar van een school in het dorp Mashrakh in de oostelijke deelstaat Bihar. De hygiëne van het voedsel uit het gratis aangeboden programma is vaak slecht, terwijl de gratis lunches juist bedoeld zijn om de voedingsniveaus te verbeteren. De directeur van de school is gevlucht.

De autoriteiten hebben de families 3371 dollar (ruim 2500 euro) per omgekomen kind ter compensatie aangeboden. Zij hebben een grootschalig onderzoek aangekondigd, waarbij forensische experts de school zullen onderzoeken.

In totaal raakten 47 kinderen en de kok besmet door het eten van een maaltijd met rijst, peulvruchten en sojabonen. Een insecticide zou de oorzaak zijn van de besmetting. Het onderzoek moet uitwijzen of het gif met opzet aan de maaltijden is toegevoegd.

Bihar behoort tot de armste gebieden van India. Zo'n 120 miljoen kinderen in heel het land krijgen de gratis lunch. Het programma werd in 1925 geïntroduceerd.

Tientallen inwoners van Bihar gingen de straten op om te protesteren tegen de slechte hygiëne van het voedsel. Ze bekogelden onder meer een politiebureau met stenen.

Laatste reacties

  • koestal

    sterfte cijfer onder de kinderen is daar vast veel hoger,gezien de slechte hygiene en armoede

  • Romeijn

    Ook in het algemeen is het sterftecijfer daar hoger. Vooral onder de boeren vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waar van alles en nog wat aan mankeert: onduidelijke labels (vooral voor analfabeten), in Europa afgekeurde en verboden middelen etc. In sommige gebieden is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de belangrijkste doodsoorzaak.

  • abtje

    En ook hier zit je er weer finaal naast Romeijn. De armsten der armen krijgen gratis voedsel. De overheid geeft geld en de betrokkenen kopen daar lokaal voedsel van. Deze ambtenaren steken dat geld in hun zak en kopen het slechtste en goedkoopste wat ze kunnen vinden. dat is in 99 % van de gevallen het probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.