Home

Nieuws 367 x bekeken 1 reactie

Supermarkten weren product bezet gebied

Utrecht - Supermarktketens Aldi en Hoogvliet verkopen sinds kort geen groente, fruit, wijn, olijfolie of andere levensmiddelen of cosmetica meer afkomstig van door Israël bezette gebieden.

Beide bedrijven bevestigen berichtgeving daarover in dagblad Trouw. Supermarkt Jumbo geeft op de producten de garantie dat ze niet afkomstig zijn van kolonisten; 'made in Israel' betekent daar ook werkelijk dat het uit Israël komt en niet uit bezet gebied.

De supermarkten hebben eisen opgelegd aan hun leveranciers. Een woordvoerder van Aldi zegt dat het bedrijf niet wil dat de producten van de supermarkt ter discussie staan.

De actie van de supermarkten komt nadat  het ministerie van Economische Zaken (EZ) eerder dit jaar adviseerde om de herkomst van producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte van de juiste herkomstetiketten te voorzien en niet van de vermelding 'made in Israel'. Het advies van EZ is inmiddels van de website van het ministerie verwijderd.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel heeft het ministerie om duidelijkheid gevraagd. Een woordvoerder van supermarktorganisatie CBL meldt in dagblad Trouw dat de minister na twee brieven nog geen antwoord heeft gegeven. "De eerste brief was een jaar geleden. In de laatste brief, twee maanden terug, hebben we aangedrongen op spoed. Hoe eerder we iets horen, hoe beter."

Andere supermarkten wachten op het advies van de minister en CBL.

Eén reactie

  • agratax2

    Deze maatregel vraagt m en creatieve oplossing bij zowel aanbieder als afnemer. Ik ben er zeker van dat deze producten niet in de vergister verdwijnen, maar daar terecht komen waarvoor ze bedoel zijn op tafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.