Home

Nieuws 3 reacties

'Schippers verzuimde waarschuwing paardenvlees'

Rotterdam - Ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) hebben verzuimd het publiek te waarschuwen voor de gevaren van het eten van paardenvlees uit landen als Roemenië.

Ze zouden daarmee een advies van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben genegeerd. Dat stelt het AD woensdag op basis van documenten die de krant via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft opgevraagd.

De kwestie draait om het vleesschandaal dat begin dit jaar opdook. Toen kwam aan het licht dat er in diverse producten paardenvlees was verwerkt terwijl op de verpakkingen stond dat er rundvlees in zou moeten zitten.

De NVWA adviseerde ,,het publiek'' en ,,met name de risicogroep zwangere vrouwen'' opnieuw te waarschuwen voor de gevaren van ingevoerd vlees uit landen als Roemenië en Bulgarije. Volgens ambtenaren was dat nodig omdat hierin de parasieten trichinella en toxoplasma relatief veel voorkomen. ,,Vlees van deze paarden levert, gezien de ernst van de ziekten bij de mens, een beduidend risico op voor de volksgezondheid als het rauw of onvoldoende verhit wordt geconsumeerd'', zo citeert de krant uit een document van 21 februari.

Schippers en Dijksma zouden echter niet zijn ingegaan het verzoek om extra te waarschuwen omdat zij veronderstelden dat het grote publiek al op de hoogte zou zijn van de risico's van het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees. ,,Daarbij doet het er niet toe of het om paardenvlees gaat, of een andere vleessoort'', aldus de bewindsvrouwen.

Laatste reacties

  • alco1

    Dit zal wel weer een lang staartje krijgen.

  • drientje

    Welnee, de huidige ministers kunnen doen en laten wat ze willen. Een alternatief is er immers niet. En dit zal ook wel niet het laatste incident zijn.

  • jordi 1455

    Hopen dat door deze affaire Dijksma en schippers moet aftreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.