Home

Nieuws 513 x bekeken

Rechtbank beslist over doden Thermphos

Rijswijk - De omstreden fosforfabriek Thermphos in Zeeland moet zich donderdag voor de rechtbank in Middelburg verantwoorden voor de dood van twee medewerkers.

Bij een bedrijfsongeval kwamen in mei 2009 twee mannen om het leven.

Het bedrijf Thermphos International B.V. wordt vervolgd voor onder meer dood door schuld. Het chemische bedrijf in Vlissingen-Oost zou hebben verzuimd om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Er werden onvoldoende maatregelen getroffen om een zwaar ongeluk te voorkomen, vindt het Openbaar Ministerie (OM).

De werknemers waren bezig met werkzaamheden in en bij een oven van het bedrijf. Ze raakten vermoedelijk onwel door een gebrek aan zuurstof door lekkende vaten fosfine die in de oven stonden. Een derde persoon stond op de wacht. Hij raakte gewond.

Thermphos, een van de grootste fosforfabrieken ter wereld, raakte kort na het ongeval in opspraak toen duidelijk werd dat de onderneming jarenlang te veel vervuilende stoffen had uitgestoten. In november 2012 vroeg het bedrijf faillissement aan nadat het tonnen aan boetes had gekregen voor vervuiling en de marktprijs voor fosfor. Vrijdag meldde Omroep Zeeland dat Thermphos toch een herstart kan maken, nadat een principeakkoord is gesloten met Kalogeo Gruppe uit Oostenrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.