Home

Nieuws 767 x bekeken 1 reactie

PvdA niet tevreden over bijenmaatregelen

Brussel - PvdA-Europarlementariër Judith Merkies vindt dat de Europese Commissie niet ver genoeg gaat bij het verbod op het gebruik van neonicotinoïden in verband met de risico’s voor bijen.

"Aan de ene kant is het goed dat de Commissie eindelijk de stap zet om bijen te beschermen, aan de andere kant blijven grote delen van het probleem liggen. Voor Nederland is vooral het voorbijgaan aan gifgebruik in kassen mogelijk desastreus”, vindt Merkies.

Ze vraagt zich af wat de Europese Commissie weerhoudt om een breder verbod in te stellen voor het gebruik van neonicotinoïden. Ook vindt ze het onterecht dat het verbod tijdelijk is en niet voor glastuinbouw geldt. "Onderzoek van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) stelt dat bijensterfte door gifgebruik in kassen niet aan de orde is. Maar daarmee wordt niet gekeken naar de gevolgen van lozing. Veel van de gifstoffen die in het oppervlaktewater zijn geraakt, komen daar via lozingen door kassen”, zegt Merkies.

De politica heeft vragen gesteld, waarbij ze onder andere wil weten waarom toepassingen zoals grondbehandeling voor pootaardappelen en zaadbehandeling bij bietenzaad niet aan banden worden gelegd. Ook wil ze welke maatregelen de Commissie neemt om de schade die is ontstaan aan de bijenstand te herstellen.

Het gebruik van drie typen neonicotinoïden en fipronil is per 1 januari 2014 in de EU verboden, op enkele toepassingsuitzonderingen na.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    De zorgen van PvdA-Europarlementariër Judith Merkies deel ik. Zo lang geen einde wordt gemaakt aan de al sedert 2003 gedoogde extreme normoverschrijdingen van imidacloprid in het Nederlandse oppervlaktewater, die worden veroorzaakt door de akkerbouw, boom- en bollenteelt en de glastuinbouw, worden de ongewervelde dieren in de vervuilde regio's met uitroeiing bedreigd, wat tot een breuk in de voedselketen kan leiden. Het is hoog tijd dat de aanbeveling van de Leidse universiteit (om imidacloprid te verbieden in vervuilde regio's zodat de natuur zich kan herstellen) nu ook wordt geïmplementeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.