Home

Nieuws 1400 x bekeken

Overname Smithfield toegestaan

Smithfield – De Amerikaanse mededingingsautoriteit geeft toestemming voor de overname van Smithfield Foods door het Chinese Shuanghui International, ook wel bekend als Shineway.

Ook de mededingingsautoriteiten in Mexico en Polen zijn akkoord. Nu is het voor Smithfield Foods wachten op een oordeel van politici en aandeelhouders.
Shuanghui International meldt onafhankelijk van deze berichten dat het 5 miljard dollar voor de deal heeft opgehaald bij een serie banken waaronder Rabobank en Crédit Agricole, en verwacht dat het bedrag oploopt tot 9 miljard. Volgens de deal betaalt Shuanghui International 4,7 miljard dollar en neemt ze een schuld over van bijna 2,5 miljard. De prijs per aandeel, 34 dollar, kwam na 2 jaar onderhandelen tot stand.
Smithfield Foods, afkomstig uit de staat Virginia, is de grootste varkensvleesproducent wereldwijd en een middelgrote pluimveevleesproducent. De omzet van de onderneming lag in 2012 op 13,1 miljard dollar, waarmee het bedrijf in eurotermen vergelijkbaar groot was met Vion voordat deze overging tot splitsing.   
Op 29 mei hebben Smithfield Foods en Shuanghui International een definitieve overeenkomst voor de overname gesloten, maar een politiek comité moet nog bepalen of het Smithfield Foods van strategisch belang acht voor de VS, en dus een overname verbiedt. Eerder besloot het “Committee on Foreign Investment in the US” onder meer dat een windpark in de staat Oregon niet mocht worden gekocht door een Chinees bedrijf.
Daarnaast is het mogelijk dat aandeelhouders niet instemmen. De grootste aandeelhouder is Starboard Value, dat 5,7 procent van de aandelen bezit. Starboard Value wil net als de vorige grootste aandeelhouder, Continental Grain, dat Smithfield Foods niet als geheel wordt verkocht maar wordt opgeknipt in een internationaal vleesbedrijf, een slachtbedrijf en een varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.