Home

Nieuws

Onweer veroorzaakt vooral schade in mais

Doetinchem – De onweersbuien die in het weekend over Nederland trokken hebben vooral in het oosten van het land schade veroorzaakt. Dat blijkt uit een rondgang langs verzekeraars.

Verzekeraar Interpolis had maandagmiddag ruim honderd schademeldingen ontvangen en schatte de schade op ongeveer 500.000 euro. “Het gaat vooral om stormschade in mais, maar we hebben ook meldingen van blikseminslag, inductieschade en stormschade aan gebouwen”, aldus een woordvoerder van Interpolis. Door de snelle groei van de mais in de afgelopen weken is deze nu gevoeliger dan in een normaal groeiseizoen, zegt de woordvoerder. De schademeldingen komen vooral uit Limburg en Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel.

Agriver heeft eveneens redelijk wat meldingen ontvangen. “Met name uit de Achterhoek en omgeving. Uit dit gebied kregen we 45 meldingen binnen, vooral van stormschade in mais en enkele tarwepercelen”, zegt directeur Marien Boersma van Agriver. Hij verwacht dat de schade in mais in sommige percelen wel goed zal komen, al zullen er ook percelen zijn waar het platte gewas niet meer overeind zal komen.
Meldingen van wateroverlast kregen de verzekeraars niet, op een paar overgelopen goten na.

Van zaterdagochtend tot zondagmorgen viel er in het hele land regen. In het zuidelijke deel van Noord-Brabant viel de meeste regen. In Hoogerheide in West-Brabant registreerde het KNMI 56,3 millimeter, maar ook in Midden-Brabant viel tussen de 40 en 50 millimeter. In het midden van het land viel overal tussen de 20 en 30 millimeter regen, alleen in de noordelijke provincies en Limburg viel minder dan 20 millimeter regen.

Tussen Oosterbeek en Arnhem vonden drie paarden de dood, doordat ze door de bliksem werden getroffen. De dieren schuilden onder een boom. In het Overijsselse Lettele ging bij een melkveebedrijf vrijwel alle bedrijfselektronica, zoals de voercomputer, melkmachine en computers kapot als gevolg van bliksem. Hagelschade was er in Nederland niet, in tegenstelling tot in Frankrijk. Daar verhagelde vorige week een belangrijk deel van de wijnoogst in de Bourgogne.

Of registreer je om te kunnen reageren.