Home

Nieuws 817 x bekeken 3 reacties

Onderhandelingen EU-Canada voortgezet

Brussel – De Europese Unie en Canada gaan volgende week in de Canadese hoofdstad Ottawa alsnog opnieuw onderhandelen over een vrijhandelsakkoord.

Doel is de onderhandelingen af te ronden voor de EU-instituties in augustus grotendeels dichtgaan voor een zomerreces. De onderhandelingen lopen vast op de onderwerpen rundvlees, pluimveeproducten en varkensvlees.
De ambassadeur van de EU in Canada, Matthias Brinkmann, verklaarde deze week tegenover Canadese media dat Canada eist dat de EU een importquotum voor Canadees rundvlees vergroot. Brinkmann wilde niet ingaan op tonnages, maar lobbyisten in Brussel zeggen dat Canada toegang wil voor 100.000 ton rundvlees. De EU zou bereid zijn een heffingsvrij quotum in te stellen voor 50.000 ton.
Frankrijk en Ierland liggen als grote rundvleesproducenten dwars. Eerder eisten de Canadezen ook meer toegang voor varkensvlees en suikermais, maar hierover lijkt nu overeenstemming, waarbij Canada een heffingsvrij quotum krijgt van 80.000 ton varkensvlees. Omdat met name hammen en middels in de EU meer opleveren dan in Canada, leidt het quotum volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren tot prijsdruk ook in Nederland.
Andersom wil de EU meer ruimte voor de afzet van eieren en kippenvlees in Canada, hoewel de focus in de onderhandelingen voor de EU toch bij diensten zit, en niet bij landbouw. De EU lijkt het zuiveldossier te hebben afgesloten. In de EU voert met name Nederland veel kazen uit naar Canada, maar de Canadese marktbescherming lijkt goeddeels intact te blijven.
Inmiddels zijn de EU en de VS in onderhandeling. Daarmee lijkt de druk op de onderhandelingen met Canada af te nemen. De onderhandelingsronde met Canada werd in het lobbycircuit toch uitgelegd als vooral bedoeld de VS te tonen dat de EU zaken durft te doen met een grote landbouwexporteur. In de VS bestaat veel scepsis over onderhandelingen met de EU, en de VS eist dat voor het eerst ook fytosanitaire en sanitaire onderwerpen worden besproken.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik verwacht toch dat Canada de import van kippen vleesniet zomaar vergroot
  dan is die brave onderhandelaar thuis in een kwetsbaar en moeilijk parket verzeild

 • chickenfarmer

  Wij kunnen met kippenvlees in ons eigen behoeften voorzien en dus geen Europese kip op een Canadees bord.

 • Franjo

  Zeker is voor de pluimveehouder in Canada is de status quo perfect, een hoge afzetprijs en geen concurrentie. Wie zou dat niet willen? Voor de consument is het een ramp tenzij men dichtbij de USA woont en even de grens over kan om kippenvlees of zuivelproducten te kunnen kopen tegen redelijke prijzen. Voor een jonge boer is het tevens onmogelijk om in deze sectoren aan de slag te komen vanwege de idiote hoge quota prijzen dat alleen de boer tengoede komt ten koste van de consument. Het is ook geen kwestie of er een einde komt aan deze wanorde maar wanneer, zeker voor 2020!

Of registreer je om te kunnen reageren.