Home

Nieuws 963 x bekeken

Nutreco denkt na over verkoop Spaanse activiteiten

Amersfoort - Nutreco overweegt 'strategische mogelijkheden' voor haar mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal. Dat maakt de beursgenoteerde voerproducent bekend naar aanleiding van recente speculaties in de media.

De onderneming, onder meer bekend van premixenconcern Trouw Nutrition, stelt geen besluit te hebben genomen en een nadere verklaring alleen te doen indien ze dat nodig acht. Nutreco boekte vorig jaar met de verkoop van mengvoer op het Iberisch schiereiland een omzet van 608,2 miljoen euro en een winst voor rente, belastingen en afschrijvingen van 19,8 miljoen euro. De omzet was daarmee 4,5 procent afgenomen maar de winst was door prijsverhogingen juist tientallen procenten gegroeid. De omzet met vlees bedroeg 934,9 miljoen met daarbij een winst van 22 miljoen. De mengvoer- en vleesconcerns, respectievelijk Nanta en Sada, behoren tot de grootste werkgevers in Spanje.
De brutowinstmarge op de activiteiten was met 2 tot 3 procent een stuk lager dan die van de bedrijfsonderdelen die visvoer maken en premixen en speciaalvoer, waar meer waarde wordt toegevoegd. Eerder verkocht Nutreco in Nederland de mengvoerdivisie Hendrix maar sindsdien zei topman Wout Dekker steeds de Spaanse en Portugese activiteiten vast te houden omdat de onderneming hiermee in alle segmenten marktleider is. Tot voor kort leek de afzet ook niet ernstig door de Spaanse crisis geraakt.
Nanta claimt met 20 mengvoerfabrieken een marktaandeel van 13 procent terwijl Sada met pluimveevlees vorig jaar een marktaandeel claimde van 27 procent. Sada telt tien pluimveeslachterijen.

Zowel voor het mengvoer als vlees gelden Vall en Coren als belangrijke concurrenten en mogelijk overnamekandidaten. Wanneer afscheid wordt genomen van de mengvoeractiviteiten in Europa, blijft alleen een betrekkelijk kleine 'compound feed'–divisie over in Canada onder de vlag Maple Leaf.  
Dekker maakte circa een jaar geleden plaats voor de Noor Knut Nesse en is nu president-commissaris van de Rabobank. Nesse komt van de snelgroeiende visvoerdivisie Skretting, dat hoofdkwartier houdt in Stavanger. Nesse maakt zich sterk voor de strategie Ambition 2016, waarbij Nutreco een brutowinst nastreeft van 400 miljoen euro in 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.