Home

Nieuws 628 x bekeken

Nutreco boekt minder winst

Amersfoort – Nutreco heeft het eerste halfjaar een bedrijfsresultaat geboekt van 94,1 miljoen euro, 9,5 miljoen minder dan vorig jaar maar meer dan de verwachting die het bedrijf eerder af gaf.

De winst daalde onder meer door een lagere vraag naar zalmvoer in Noorwegen terwijl hoge prijzen de marges van de kippenvleesproductie in Spanje onder druk zette. Met premixen en speciaalvoer werd juist meer verdiend.
De omzet van het voerconcern steeg 1,9 procent tot een kleine 2,4 miljard euro. De omzetstijging is vooral een gevolg van hogere prijzen en acquisities want volumes daalden 5 procent. De daling is vooral gevolg van mindere verkopen van de divisies die visvoer en mengvoer verkopen. Acquisities droegen 0,7 procent bij aan de groei. Nutreco nam onder meer rundveevoerspecialist Bellman Nutriçao in Brazilië over en garnalenvoerspecialist Gisis in Ecuador.
Topman Knut Nesse zegt blij te zijn met de toenemende margeverbeteringen binnen de divisie die premixen en voerspecialiteiten maakt, waar het merk Trouw Nutrition onder valt. Marges liggen boven de eerder gepubliceerde 'guidance' van 7 procent. De omzet met deze producten daalde 1,5 procent tot 609,3 miljoen euro terwijl de brutowinst 16,8 procent is toegenomen tot 45,2 miljoen euro.
In de eerste helft van 2013  daalde de omzet van de vleesdivisie met 4,5 procent tot 478,5 miljoen euro terwijl de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen 36 procent daalde tot 8,5 miljoen. Een hogere voerprijs kon door vleesproducent Sada niet volledig worden doorvertaald naar een hogere prijs voor kippenvlees. De mengvoerdivisie zag de omzet 0,7 procent dalen tot 284,4 miljoen euro terwijl de winst 28 procent daalde tot 6,6 miljoen. Nutreco onderzoekt mogelijke verkoop voor de divisies die mengvoer en vlees maakt in Spanje en Portugal.
Nutreco verwacht dat de winst over geheel 2013 in lijn zal liggen met vorig jaar (262 miljoen euro). Volgens financieel directeur Gosse Boon heeft het bedrijf een oorlogskas met circa 500 miljoen euro voor overnames beschikbaar. Het bedrijf heeft volgens Boon “geen haast” en zoekt vooral naar overname kandidaten in opkomende economieën zoals Zuid-Amerika en Azië. Nesse: “Nutreco wil circa 50 procent van haar groei realiseren met overnames en de rest via groei uit huidige activiteiten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.