Home

Nieuws 3 reacties

Noodweer veroorzaakt forse schade in Limburg en Noord-Brabant

Weert – Noodweer heeft dinsdagavond in Noord-Brabant en Limburg tientallen soms forse schades veroorzaakt in de land- en tuinbouw.

Marktleider met agrarische verzekeringen Interpolis spreekt van honderd schades en een schadebedrag van circa 400.000 euro. De meeste schades worden gemeld in Noord-Limburg en Oost-Brabant en opvallend veel schades betreffen hagelschade in snijmais. Daarnaast zijn diverse schades gemeld in verband met overgelopen goten bij glastuinders en inductieschade door bliksem.
Akkerbouwer Rob Meeuwissen uit het Brabantse Gastel trof vlakbij Weert zijn perceel aardappelen verzopen aan. “Dat is toch even schrikken. In Gastel werken we echt met zandgrond maar bij Weert heb je te maken met leem houdende grond. Ik heb direct greppels gefreesd en het is nu wel redelijk gedroogd maar het kostte dus wel wat arbeid. Een maisperceel vlakbij was helemaal platgewaaid, dat is minder eenvoudig.”
De Limburgse boerenorganisatie LLTB maakt uit een rondgang langs regionale voorzitters ook op dat schade vooral te zien is aan platgewaaide mais. Eén grote fruitteler in het gebied ten noorden van Weert heeft aanzienlijke schade, maar LLTB houdt het er voorlopig op dat hagel plaatselijk is geweest. Ook fruitveiling Zuid-Limburg zegt maar één teler te weten die ernstig is getroffen , maar ook hier is wel direct sprake van verhageld product.
Directeur Marien Boersma van verzekeraar AgriVer had halverwege de middag twaalf schademeldingen binnengekregen. Elfmaal platgewaaide mais en eenmaal schade in lelies. “Ik verwacht wel nog wat meer schades in lelie want dat wordt hier vrijwel allemaal geteeld in opdracht van Noord-Hollanders. Dergelijke schades sijpelen daarom wat later binnen.” Van de financiële schade kan AgriVer geen schatting doen.
Ook de tuinbouw heeft schades, denkt Boersma, “want die melden zich nu om verzekeringen af te sluiten. Dit soort situaties kost verzekeraars geld maar bezorgt ook weer klandizie.” Hoewel de meeste schades rond Weert, Milsbeek en Venray lijken te hebben plaatsgevonden, zijn politie en brandweer ook in Brabantse plaatsen als Cuijk en Deurne vrijwel non stop in de weer geweest.
Het Verbond voor Verzekeraars schat de totale schade door noodweer op 7 miljoen euro. De meeste storm- en waterschade wordt naar verwachting op inboedel- en opstalverzekeringen verhaald. Het gaat bijvoorbeeld om kelders die zijn volgelopen, omgevallen bomen en beschadigde wegen. In de nacht van dinsdag op woensdag viel op sommige plekken in Noord-Brabant en Limburg in een paar uur tijd wel zo'n 50 millimeter regen.

Laatste reacties

  • vof.van.bree1

    hier in korte tijd 50mm water gevallen. van 13ha mais is 8ha platgewaaid, hooplijk komt dat nog recht maar het zal opbrengst kosten

  • marc47

    interpolis heeft 400 000€ claims, zouden ze er 50 000€ van uitbetalen ?

  • jaapjo

    inderdaad

Of registreer je om te kunnen reageren.