Home

Nieuws 1294 x bekeken 3 reacties

Nieuwe bouweisen voor gaswingebied Groningen

Den Haag – Er komen nieuwe bouweisen voor renovaties en nieuwbouw in het gaswingebied in Groningen. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

In de nieuwe bouwnorm is aardbevingsbestendigheid het uitgangspunt. Een dergelijke bouwnorm is nieuw in Nederland, omdat tot nu toe werd aangenomen dat de maximale sterkte van een aardbeving 3,9 op de schaal van Richter zou zijn. In Europa is er wel een dergelijke bouwnorm.

Onderzoekers hebben vooralsnog geen aantoonbaar effect gevonden dat aardbevingen in Groningen doorwerken op de huizenprijzen in het gebied. Omdat de onderzoeken naar onder meer gevolgen voor de prijzen van woningen en effecten op dijken en gasleidingen nog niet definitief zijn afgerond, gaf Kamp woensdag een tussenstand.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) gelooft Kamp niet. “Huizen zijn onverkoopbaar", zegt secretaris Daniëlla Blanken van GBB over de effecten op de huizenprijzen.
De minister meldde dat vanaf nu per kwartaal wordt gepubliceerd hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen, maar dat vooralsnog geen aantoonbaar effect is gevonden. Voor agrarische objecten wordt geen afzonderlijke informatie verstrekt. Wel wordt alvast met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nagedacht over een mogelijke regeling voor schadeloosstelling als er later toch wel effecten worden gevonden.
Verder wordt met provincie, waterschappen en beheerders van energienetten in een nadere studie gekeken naar mogelijke zwakke plekken. Maar verwacht wordt dat ook bij zwaardere aardbevingen geen "vitale infrastructuur’’ uitvalt.
De NAM kreeg tot woensdag ruim 7.500 meldingen van schade en daarvan zijn er bijna 1800 afgehandeld. Zoals eerder werd afgesproken, bereidt de NAM ook maatregelen voor om kwetsbare gebouwen als boerderijen en monumentale panden preventief te versterken. In de loop van 2014 begint de NAM daarmee.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd het gebied opnieuw getroffen door een aardbeving.

Laatste reacties

  • new kids

    Henk Ramp van de VVD gaat ons alleen maar geld kosten. Nog zwaardere fundatie's onder nieuwe schuren en al van dergelijke grappen. En voor huidige schade nergens 100% voor opdraaien maar ons wel het geld uit de portemonnee schudden doordat we worden gelokt met reparatie's die gedeeltelijk vergoed worden. Zo houdt de landbouw de economie draaiende.

  • jordi 1455

    Heeft eigenlijk weinig zin want de meeste huizen staan al dus.

  • koestal

    Hij legt het probleem en de rekening bij degene die nog bouwen gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.