Home

Nieuws

Nieuwe beleidsregels voor beter benutten mededingingsrecht in voedselketen

Den Haag – Nieuwe beleidsregels voor de Autoriteit Consument en Markt moeten ervoor zorgen dat de ruimte die het mededingingsrecht biedt om duurzaamheidsafspraken te maken in de voedselketen beter wordt benut door ondernemingen.

Het gaat om duurzaamheidsafspraken die bijvoorbeeld betrekking hebben op diervriendelijker geproduceerd vlees. Deze beleidsregels worden de komende tijd verder met betrokkenen besproken, zodat ze in het najaar door de minister van Economische Zaken kunnen worden vastgesteld.
De beleidsregels zijn onderdeel van het programma voor het verduurzamen van de voedselketen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel en het ministerie van Economische Zaken hebben afspraken gemaakt om het voedsel tussen nu en 2020 duurzamer te maken. Voedsel moet geproduceerd en getransporteerd worden met meer aandacht voor milieu, mens (eerlijke handel), dierenwelzijn en minder grondstoffengebruik.  Volgend jaar maken de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven uit de Alliantie en het ministerie concrete afspraken over het duurzaamheidsniveau.
Om verspilling van voedsel tegen te gaan komen er publiekscampagnes. In 2015 moet er 20 procent minder voedselverspilling zijn ten opzichte van 2009. Het gaat hierbij niet alleen om verspilling bij de consument, maar ook om verspilling bij het productieproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.