Home

Nieuws 1 reactie

Natuurrampen kost verzekeraars miljarden

München - Natuurrampen hebben verzekeraars in de eerste helft van dit jaar ruim 10 miljard euro gekost. De overstromingen die in mei en juni met name het zuiden en oosten van Duitsland troffen waren met een verzekerde schade van meer dan 3 miljard euro veruit de grootste kostenpost.

Dat blijkt uit een halfjaarrapport dat de Duitse herverzekeraar Munich Re dinsdag heeft gepubliceerd. De totale verzekerde schade ligt volgens het bedrijf ruim onder het 10-jarig gemiddelde, dat op iets meer dan 17 miljard euro staat.

De totale schade, verzekerd en onverzekerd, als gevolg van natuurrampen kwam uit op 35 miljard euro. Daarvan werd bijna de helft veroorzaakt door overstromingen van rivieren, niet alleen in Duitsland maar ook in Noord-Amerika, Azië en Australië. Het gemiddelde schadebedrag over de afgelopen 10 jaar staat op 66 miljard euro.

Wateroverlast vormt volgens Munich Re een toenemend risico. "De frequentie van overstromingen in Duitsland en Centraal-Europa is met een factor twee toegenomen sinds 1980'', zei bestuurslid Torsten Jeworrek van de herverzekeraar.

Dat hoeft volgens hem echter niet automatisch tot veel meer schade te leiden, als rivieren maar voldoende de ruimte krijgen. Ook kan bij de toewijzing van grond voor bijvoorbeeld industrie of woningen meer rekening worden gehouden met overstromingsrisico's.

Eén reactie

  • lyts

    De kop van dit artikel klopt niet. Er wordt premie geïnd om evt. schade te kunnen vergoeden. Doordat er nu een beroep wordt gedaan op de verzekering zal het aantal verzekerden toenemen en/ of de premie omhoog kunnen gaan.
    De verzekeringsmaatschappijen glunderen bij meer omzet!

Of registreer je om te kunnen reageren.