Home

Nieuws 13 reacties

Natuur- en milieuorganisaties kritisch over versoepelingen mestwet

Den Haag - Natuur- en milieuorganisaties reageren kritisch op de nieuwe mestwet zoals staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw deze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De organisaties zijn vooral bezorgd of er voldoende borging is in het nieuwe systeem.

"Wij vinden, net als de Raad van State, dat de mestplaatsingsovereenkomsten en de dierrechten gehandhaafd moeten blijven. Je kunt je afvragen of een vrachtbrief van mest voldoende borging is voor naleving van de nitraatrichtlijn”, zegt Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu (SNM). Hij denkt dat dit onvoldoende is. Ook de extra controle en kwaliteitseisen voor mestdistributeurs is volgens SNM niet voldoende om te garanderen dat het bedrijf alle mest netjes afvoert en verwerkt.

CLM vindt de versoepelingen in de nieuwe mestwet eveneens niet verstandig.”Je moet je oude schoenen niet weggooien voor je nieuwe hebt. Maatregelen moeten niet versoepeld worden zonder dat bewezen is dat de het systeem met mestverwerking werkt”, vindt Frits van der Schans van CLM. Hij deelt de kritiek van de Raad van State over het schrappen van de mestplaatsingsovereenkomsten en dierrechten. “Er wordt hard aan mestverwerking gewerkt, en het biedt zeker kansen op termijn. Het is beter het beleid langzaam af te bouwen als het kan, dan straks te concluderen dat het niet effectief is, waarna er dingen teruggedraaid moeten worden.”

Akkerman is ook bezorgd over de bewijslast achteraf, in plaats van vooraf. “Daarmee is het risico dat boeren gaan afwachten en vervolgens aan het einde van het jaar concluderen dat er niet voldoende mest is afgevoerd of verwerkt. Dit werkt fraude en daarmee milieurisico in de hand”, vindt Akkerman. Hij vreest ook dat mestverwerkingsinitiatieven niet van de grond komen als er vooraf geen vaste afspraken worden gemaakt over de hoeveelheid mest die verwerkt moet worden. Ook over het achteraf verantwoorden is Van der Schans kritisch. “We lopen al jaren aan tegen het feit dat de mestdistributie bol staat van de creativiteit. Het is goed voor controle en voor de mestverwerkers om vooraf te weten wat veehouders van plan zijn. Dan kan de sector daar ook beter op anticiperen”, vindt Van der Schans.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Ooit meegemaakt dat milieu organisaties wel eens NIET kritisch oordeelden over iets en zeiden dat het nu meer dan ver genoeg ging in de trend van agrarisch Nederland de nek omdraaien ? Nee natuurlijk gaat het hen nooit ver genoeg en zullen ze er alles aan doen om hun wanbeleid tot in den treure voort te zetten. Zouden zulke mensen als ze stoppen met hun 'werk' met een gelukkig gevoel terugkijken over wat ze allemaal wel niet bereikt hebben of denken ze wat hebben we de zaak toch lekker lopen verzuren gedurende onze fijne carriere ?

 • jan1966

  Voor de natuurorganisaties en het CLM is er natuurlijk nooit genoeg regelgeving
  voor de landbouwsector. Het CLM lijkt eerder op het wetenschappelijk bureau van Groen Links dan op een onafhankelijk adviesorgaan voor de overheid. Opdoeken die extreem linkse clubjes en snel graag

 • info58

  laat die lui maar brom en snorfietsen keuren op schadelijke stoffen. die stoten veel meer uit als de fabrikanten opgeven

 • Romeijn

  En daar gaan we weer met de kroegpraat van onze vaste reageerders. Lekker veilig dankzij het gebruik van schuilnamen. Maar geen werkelijke verantwoordelijkheid nemen voor wat ze schrijven. Meteen opschrijven wat als eerste in de hoofden opkomt. Debatteren met onderbouwde argumenten is ze vreemd. En de hele wereld kan weer meegenieten met deze onzin.

 • Flyinghollander

  Jij gebruikt geen schuilnaam? jou argumenten wikipedia... mijn ...

 • Mels

  Romeijn. Je hoeft hier niet te lezen en te reageren tenzij ditde enige plek is waar men de tijd neemt om naar je te luisteren/lezen...... Neemt men je nergens anders serieus?? Dat komt ervan als je zoveel stommigheid verkondigd.....

 • bankivahoen

  Voelde je je op je tenen getrapt als je de keiharde waarheid leest in # nr 1 Romeijn@ ? Voor jou is alles kroegpraat , maar weet je wel hoe onverantwoord het is om de voedselvoorziening te ondermijnen door je als niet ingewijde in discussies te mengen ? Ook jij maakt je medeschuldig aan onverantwoorde prijsopdrijving van agrarische producten als je ten tonele brengt wat je uitkraamt !

 • Marco22

  Dat snm en clm het systeem niet vertrouwen wat betreft borging is de volgende van toepassing; zo als de waard is zo vertrouwd hij zijn gasten. En snm en soortgelijke organisaties zijn ngo's . Niet Gekozen Organisaties en vertegenwoordigen niet de Nederlandse bevolking. Wordt een beetje eentonige geluid wat zij laten horen. Alles wtb landbouw aangaat moet minder. Contructief meedenken komt niet in hun op. Op een gegeven moment ga je denken , ach daar heb je ze weer. Die laten we maar buiten staan.

 • Romeijn

  Als je het positief bekijkt kan 'kritisch reageren' ook gezien worden als gratis advies dat niet bindend is. En advies van Raad van State kan je beter maar niet 'links' laten liggen als wetten serieus neemt.
  En 'bankivahaan' wil je nu een betere prijs voor je agrarisch product of niet?

 • probe14

  Een betere prijs alleen mog een lijk bij gequoteerde productie.

 • Sjaak

  De kritiek is terecht....er was een goed wetsvoorstel, van Henk Bleker!
  Daarin was een verantwoorde mestproduktie mogelijk, waarbij het systeem iig. goed kontroleerbaar was en wat wél vertrouwen kreeg.....
  ' Vertrouwen ' daar gaat het om!

 • somporn

  Ze zijn pas gelukkig als de hele landbouw sector de nek is omgedraaid.
  Maar ja,wat komt er dan,daar hebben ze nog nooit over nagedacht.
  Als alles buiten NL vandaan komt waar moeten ze dan tegen aantrappen.
  Nu is alles nog controleerbaar,straks als ze hun zin krijgen piepen ze wel anders.Maar ja,gezond verstand begint bij hun pas te werken als het niet meer nodig is.
  Zonder de Top landbouwers in NL staat er weinig gezond en lekkers op tafel.

 • Romeijn

  Geef die somporn eens een trap: de naald blijft hangen...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.