Home

Nieuws 964 x bekeken 8 reacties

NVWA: fruittelers vaak in de fout

Den Haag - Veel fruittelers houden zich niet aan de regels. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na de jaarlijkse controle onder 100 van de 3200 telers. Ongeveer een derde van de telers gebruikt verboden middelen om fruitgewassen te beschermen tegen insecten en ziektes. Ook is de administratie vaak niet op orde.

16 bedrijven kregen een boete. 11 bedrijven kregen die voor het gebruik van verboden gewasbeschermingsmiddelen. De andere vijf telers moeten een bedrag betalen omdat ze vaker met middelen op gewassen spoten dan is toegestaan. Negen andere bedrijven kregen een boete opgelegd omdat inspecteurs kleine hoeveelheden verboden stoffen op de gewassen aantroffen.

Milieudefensie is boos op de fruittelers en noemt het 'ongehoord' dat een derde verboden gif gebruikt en dat sinds 2008 het aantal overtredingen niet daalt. "Blijkbaar is er meer maatschappelijke druk nodig om te zorgen dat de telers zich aan de wet houden en de overheid erop toeziet dat dat gebeurt", aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.

Laatste reacties

 • trijnie

  Pestlui, zo smaken de appeltje en aardbeien niet lekker meer.
  En vooral voor kleine kinderen is dit schadelijk.

 • ikkethuis

  nou trijntje, om de haverklap verandert er een toelatingsnummer op het etiketvan een gewasbeschermingsmiddel. Als je dit oude middel gebrijkt met dezelfde werkzamestof etc, gebrijk je al een niet meer toegelaten middel. En het CTBG moet maar wat meer middelen toelaten, en de kosten wat lager maken, dan is er niets aan de hand, en wordt kweker zijn weer leuk.

 • info275

  Op het fruit zelf wordt erg streng gecontroleerd door de fruithandel en de supers. Daar zit het wel goed. Dit zijn bladmonsters tijdens de teelt. telers kiezen in de teelt middelen die snel afbreken ipv middelen die toegelaten zijn maar door de strenge eisen van de supermarkten niet meer kunnen. Tja duurzaamheid noemen we dat geloof ik.

 • Romeijn

  Eigenwijs en kortzichtig. Publiceer de namen maar, zodat de sociale omgeving die mensen kan aanspreken. Dream on mr. info275.

 • abtje

  Alweer een miskleum Romeijn. Info275 heeft helemaal gelijk. En er was hier in de omgeving inderdaad een man die foutief gespoten had, die is achterhaald, zijn produkt teruggehaald en een ijselijke boete gehad. die man is er mee op gehouden.

 • info275

  Juist abtje. Als het op het je fruit fout zit is het tegenwoordig einde oefening. Telers weten precies het residugedrag van verschillende middelen en passen hun strategie daar op aan: milieu etc komt daardoor op plek 2. Dat de NVWA tussentijds langs komt past dan niet dat is ook wel duidelijk. De supermarkten zijn op z'n minst medeplichtig aan de overtredingen.

 • trijnie

  Ik vraag me wel af waarom er zoveel gespoten moet worden.
  Wij hebben ongeveer 15 verschillende meest oude rassen appels maar ook 2 elstars maar er zit hooguit eens wat schurft of een wurm in.
  De branley seedling , de lunterse pippeling en de goudrenette kunnen we zelfs bewaren tot april. Maar het enige wat we doen is snoeien en sommige bomen een lijmband. En waarom wordt er bij de kweker dan zoveel gespoten??.

 • Romeijn

  Die ca. 1000 fruittelers die in overtreding zijn rijden vast ook dagelijks door het rode stoplicht: ze kunnen zeker toch zelf wel zien of er verkeer aankomt...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.